piątek, 18 listopada 2016

hummus - najlepszy przepis


Najlepszy przepis na hummus to taki, który... danej osobie najbardziej pasuje. Jeden lubi mocniej tahinowy, drugi mniej, trzeci lubi z kuminem, a czwarty z chili, więc tak naprawdę przygotowując hummus nie da się zrobić obiektywnie najlepszego. Hummus dla alergika nie powinien mieć dodatku cytryny, no chyba że akuracik cytryny nie uczulają. Ale jeśli tak, to trzeba znaleźć jakiś kwaskowaty zamiennik, bo jednak kwaśny akcencik powinien być. Dziś przepis na nasz ulubiony sposób na tę pastę. Prosty, podstawowy i oczywiście z podmienioną na coś innego cytrynką, ha ha.
Należy mieć:

2 szklanki ciecierzycy - ugotowanej lub z puszki/słoika*
3 łyżki tahiny
2 łyżki octu jabłkowego (lub kwaśnego soku, np. z białej porzeczki)
2 nieduże ząbki czosnku
wodę
sól do smaku

Ciecierzycę z odrobiną wody dobrze zmiksować blenderem, by była jak najbardziej gładka. Dodać ocet, tahinę, czosnek oraz sól i blenderować dalej, dodając stopniowo wodę do uzyskania pożądanej konsytencji. Podawać hummus polany oliwą i posypany ulubioną przyprawą, jako dodatek do pieczywa czy grillowanych warzyw lub jako pastę do wrapów etc.

*jeśli chcemy gładziutki hummusik, to trzeba odrzucić skórki; przy okazji dodam, że zdecydowanie polecam gotowaną we własnej kuchni cieciorkę

Kup zanim zniknie! 

Wyprzedaż "100 smakołyków..." - tylko 19 zł! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!