wtorek, 4 października 2016

bezglutenowa posypka z kaszki


Leciutka, delikatna, kruchutka i pyszna. Posypka zrobiona przy okazji lodów bananowych okazała się tak fajna, że postanowiłam zadedykować jej osobny wpis, co by się gdzieś nie zapodziała. Jeśli upieczemy ją samą, rozsypaną na blasze, będzie posypką strictowego sensu, a jeśli surową posypiemy owoce i zapieczemy - otrzymamy crumble. Gotową posypką możemy dekorować lody, desery, przetarte owoce, koktajle i co tam nam przyjdzie do głowy. Z tej ilości składników wychodzi nieduży słoiczek, więc jeśli potrzebujemy więcej posypki - podwójmy tę ilość.
Wystarczy mieć:

50 g kaszki typu Alerlac czy Sinlac
30 g wegańskiej margaryny
po łyżeczce karobu i cukru pudru
szczyptę sody

Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, a następnie wetrzeć w nie palcami margarynę, by uzyskać konsystencję lekkiej kruszonki. Odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie równomiernie rozsypać kruszonkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika z termoobiegiem, nagrzanego do 170 stopni i piec przez ok. 10 minut. Wyjąć i wystudzić. Przełożyć do szczelnego naczynia. Gotową posypkę można przechowywać w lodówce 3-4 dni.

1 komentarz:

  1. Bardzo fajne zastosowanie kaszki - idealne chrupki do mleka :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!