niedziela, 25 września 2016

najlepsze placki z cukinii dla NieAlergika


Najsampierw błagam o wybaczenie foty, nie mogłam lepiej, potraktujcie ją jako jedynie poglądową. Ale jak zrobicie placki, to z pewnością ich smak wam ten afront wynagrodzi. Placuchy są niezwykle aromatyczne, a pewien magiczny dodatek dodaje smaku głębi. Szkoda, że alergicy nie mogą się nimi raczyć. Te racuszki doskonale smakują także z dodatkiem ugotowanych ziaren kukurydzy, więc jeśli wam jakieś zalegają - dorzućcie. No i jeszcze muszę powiedzieć o konsystencji ciasta: ja robię bardzo gęste, bo nie chce mi się czekać, aż cukinia puści sok i potem go odciskać i tak dalej. Jednak jeśli robicie luźniejsze ciasto, to cukinię powinniście odcisnąć. Fit oraz pycha, zwłaszcza z domowym ketchupem.
Przygotujmy:

3 średnie, młode cukinie
3 łyżki naturalnego jogurtu
jajko
ok. 2/3 szklanki mąki
po 1/2 łyżeczki cukru i proszku do pieczenia
po sporej szczypcie granulowanego czosnku, słodkiej papryki, rozmarynu i tymianku
sól i pieprz do smaku
garść aromatycznego, dobrej jakości startego żółtego sera

Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Zmiksować jajko z jogurtem, a następnie dosypywać mąkę, dalej miksując, aż do uzyskania gęstego ciasta. Przyprawić i dobrze wymieszać. Cukinię dodać do ciasta razem z serem i dokładnie wymieszać. Smażyć nieduże placki na rozgrzanym oleju, z obu stron, przekładając na drugą stronę, gdy placki zaczną się ścinać. Podawać z surówką i ulubionym sosem.

1 komentarz:

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!