niedziela, 24 lipca 2016

zarzucany bigos ze słodkiej kapusty


Bigos to chyba za dużo powiedziane jednak... To taka raczej słodko-kwaśna kapusta, pyszna, z kiełbaską (i innymi resztkami do zużycia), idealna zarówno z pieczywem, jak i ziemniakami. Szybka, łatwa i, podobnie jak prawdziwy, domowy bigos, może trochę postać w lodówce. Kapusta tego typu nie tylko bardzo mi smakuje, ale też przywołuje wspomnienia. Jako że uparłam się na "elitarny kierunek", miałam do wyboru dwie uczelnie, bo tylko tam na wymarzonym kierunku była interesująca mnie specjalizacja. Musiałam więc opuścić rodzinne miasto, bo o dziwo w stolicy akuracik takowej specjalizacji nie mieli. Wybrałam więc magiczne miasto Łódź i klepałam tam nie mniej magiczną studencką biedę. Rynek Bałucki był częstą mą destynacją, bo po pierwsze tanio, po drugie to właściwie eko te warzywa były, a po trzecie można tam było za grosiki nabyć od lokalnych lumpów takie cuda z segmentu wyposażenia domu oraz szeroko pojętej stylizacji, że niejeden hipster dałby se za nie obciąć nie tylko brodę. To był mocno jaskrawy czas... No, w każdym razie zmierzam do tego, że w czasach studenckich często sobie taką kapuchę robiłam, choć nie zawsze stać mnie było na kiełbasę do niej. Bo było tanio i smacznie, a zaoszczędzone złocisze przepuszczałam na ciuchy i lupmenskarby.
Miejmy:

kapustę - najlepiej młodą, ok. 2 kg.
niedużą marchewkę
2 małe wędzone kiełbaski (nadające się do smażenia)
garść pokrojonych resztek wędlin (opcjonalnie, ja dodaję, ale nie jest to konieczne)
średnią cebulę
2-3 łyżki domowego smalcu, masła klarowanego lub oleju
pełną łyżkę przecieru pomidorowego
płaską łyżkę mąki
ziele angielskie i liść laurowy
sól, pieprz i majeranek do smaku

Kapustę poszatkować, marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. W garnku rozgrzać łyżkę masła, wrzucić kapustę, marchew, ziele, liść oraz nieco świeżo zmielonego pieprzu i łyżeczkę soli. Podlać odrobiną wody i dusić, aż kapusta nieco zmięknie - ok. 10-15 minut. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę, a kiełbasę w półplasterki. Podsmażyć na tłuszczu (najlepiej smalcu), dodać mąkę, jeszcze chwilę przesmażać, a następnie dorzucić przecier i też razem przesmażyć, mieszając. Dodać tyle wody, by uzyskać gęsty sos. Wlać go do kapusty, doprawić, wymieszać i dusić jeszcze przez ok. 5 minut lub do uzyskania ulubionej miękkości. Podawać z ziemniakami lub chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!