poniedziałek, 4 lipca 2016

kulki z sera labneh dla NieAlergika


Pamiętacie prowokację twarogiem z domowego jogurtu? Z labneh można zrobić takie właśnie fajne kuleczki, obtoczyć je w ziołach, zalać oliwą i zajadać. Myślałam, że takie kuleczki w przyprawach będą miały bardzo intensywny smak, ale wyjąwszy tymiankowe, reszta była bardzo delikatna. Cudowne na grzankach, zwłaszcza tych z grilla. I fajne z lekką sałatką.
Trzeba posiąść:

ser labneh
ulubione zioła i przyprawy (użyłam słodkiej papryki z domieszką wędzonej, pieprzu, tymianku i oregano)
sól do smaku (ja używam różowej)

Twaróg wymieszać z solą. Z masy uformować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego i odstawić je na pół godziny do lodówki. Na spodeczkach porozsypywać przyprawy. Kulki sera obtaczać w przyprawach (jedna kulka=jedna przyprawa) i wkładać do szklanego słoika. Zalać doskonałej jakość oliwą extra vergine, lekko postukać spodem słoika o blat (wy wykurzyć pęcherzyki powietrza) i odstawić w chłodne miejsce na minimum 24 godziny.

1 komentarz:

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!