Przygotować musimy:
ze 2 młode cukinie*
2 łyżki tłuszczu (oliwy, masła klarowanego, oleju etc.)
dozwolone dodatki (sezam, czarnuszka, zioła, domowy keczup etc.)
sol i pieprz do smaku
Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na długie, cienki zapałki (lub użyć jakiegoś słeg-narzędzia kuchennego, które zrobi nam z cukinii spaghetti). Ułożyć na durszlaku. Zagotować garnek osolonego wrzątku i zanurzyć w nim durszlak z cukinią na ok. pół minuty. Odcedzić. Rozgrzać tłuszcz na patelni, wrzucić spaghetti cukiniowe i chwilkę przesmażać, podrzucając patelnią. Dodać wybrany, dozwolony sos lub dodatki i podawać.
*cukinie powinny być naprawdę młode, świeże, jędrne, bez wykształconych gniazd nasiennych
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!