środa, 11 maja 2016

tort truskawkowy dla NieAlergika


Przyjemne połączenie kakaowego biszkoptu i truskawkowego kremu, szczególnie ciepło przyjęte przez dzieci. Niestety, nie ma zdjęcia przekroju, bo nie mogłam przekroić, jako że tort miał do solenizantki trafić w całości, więc musicie wierzyć mi na słowo, że krem był ładnie, pastelowo różowy. Prosty, szybki, pyszny. Alergików zapraszam do przepisy na torty do zakładki "Torty".
Należy mieć:

biszkopt rzucany kakaowy
na krem:
500 g mascarpone
500 g truskawek
200 ml śmietanki 30%
6 pełnych łyżek cukru pudru
2 pełne łyżeczki żelatyny + ok. 60-70 ml wody
łyżeczka cukru waniliowego
do nasączenia: 3/4 szklanki słodkiej herbaty z rumem (dla dzieci z aromatem zamiast alkoholu)

Truskawki zmiksować. Mascarpone wymieszać z cukrami i lekko zmiksować, dodać truskawki, krótko zmiksować. Ubić na sztywno śmietanę, delikatnie wymieszać z masą serową. Żelatynę namoczyć w wodzie, a następnie rozpuścić podgrzewając (nie dopuścić do zagotowania!). Lekko ciepłą dodać do kremu i delikatnie zmiksować na wolnych obrotach. Odstawić, by krem lekko stężał. Biszkopt przekroić na trzy balaty, każdy blat nasączyć i przełożyć, zostawiając nieco kremu do dekoracji. Udekorować według gustu i uznania. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!