piątek, 6 maja 2016

ogórki z miodem z mniszka


O ogórkach maczanych w miodzie dowiedziałam się jakieś 20 lat temu i wtedy ten pomysł, rodem chyba z kuchni litewskiej, zupełnie do mnie nie przemówił. Ale latka lecą, człowiek staje się bardziej elastyczny, a jak ma alergiczne dzieci, to każdą ideę przełknie. A ogórek z miodem to fajny pomysł na deser. Oczywiście z miodem z mniszka, który to miód jest bardzo zdrowy, i teraz właśnie mamy sezon na jego robienie, więc zapraszam na czyste łąki po kwiatki, a na Smakołyki po przepis na miód z mniszka.
Weźmy:

kilka ogórków (najlepiej bio)
kilka łyżeczek miodu z mniszka (łyżeczkę na ogórka)
odrobinę różowej soli

Ogórki obrać i przekroić wzdłuż na ćwiartki. Usunąć pestki, lekko posolić i polać miodem. Można też podać miód z mniszka w miseczce, doprawiony odrobiną kardamonu lub cynamonu.

3 komentarze:

  1. Syrop z cukru, wody i kwiatków, gotowany do zgęstnienia jest bardzo zdrowy? A nie lepszą alternatywą byłby miód pszczeli? Połączenie ciekawe. Spróbuję, ale na pewno nie z syropem z mniszka. Zdjęcie jest bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wszystko zło co cukier ;) a miód z mniszka jest zdrowy, poguglaj sobie. Natomiast jeśli chodzi o miód pszczeli, to z pewnością jest bardzo zdrowy, ale dla alergika może być morderczy, więc nie bardzo jest o czym dyskutować.

      Usuń
    2. Google nie jest moim jedynym źródłem wiedzy, zresztą wyraziłam tylko swoją opinię, że "bardzo zdrowy" to on jednak nie jest. I że wszystko zło co cukier nie uważam, co zresztą widać po moim blogu :D nie ma co wpadać w skrajności. Pozdrawiam :)

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!