sobota, 2 kwietnia 2016

meksykańskie tortille z fasolą i warzywami


Błyskawiczny obiad dla alergika, fajny lunch dla matki karmiącej i świetny sposób na przemycenie warzyw w jednym. Danie nie musi być na sposób tex-mex, w taką tortillę możemy zawinąć dozwolone warzywa i doprawić ją dozwolonymi przyprawami. Pyszna i sycąca. A! I nie musi być zapiekana na grillu elektrycznym, tak jak nasza, można ciasno zawinąć i też będzie git.
Trzeba posiadać:

miks meksykański mrożony 500 g* lub 2 szklanki mieszanki ugotowanej, czerwonej fasoli, pokrojonej papryki, ziaren kukurydzy, cebuli, fasolki szparagowej i pomidorów bez skórki - w proporcjach, które lubimy, ja daję mniej więcej po równo
2-3 tortille owsiane duże lub kupne**
2-3 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
ząbek czosnku
po sporej szczypcie kminu rzymskiego, słodkiej papryki i oregano
dla NieAlergika: 2-3 łyżki startego żółtego sera

Warzywa podsmażyć na oleju z przeciśniętym czosnkiem, doprawić, podlać odrobiną wody jeśli to konieczne i udusić do miękkości. Jeśli będą zbyt mokre - odparować na patelni. Rozłożyć je równą warstwą na tortillach i zawinąć placki lub złożyć z dwóch stron, tak jak na zdjęciu (dla NieAlergika posypać startym serem przed rozłożeniem warzyw). Zapiec w grillu elektrycznym i podawać,

*ja używam zazwyczaj mrożonej mieszanki, bo jest szybciej, a nie znalazłam w niej nic, co by nas alergizowało
**można znaleźć takie o nie najgorszym składzie, ale jednak polecam domowe, choć sama najczęściej niestety używam kupnych

1 komentarz:

  1. Uwielbiam tortille, a już na pewno meksykańskie!
    Piszę teraz pracę magisterską i jest tam wątek o żywności.
    Liczyłabym na Waszą lekką pomoc, pomożecie? :)
    http://midoma.ru/blog/praca-magisterska

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!