sobota, 9 kwietnia 2016

makaron z bakłażanem - pasta alla norma


Takiego ładnego bakłażanka nabyłam! A potem wsadziłam do lodówki i w amoku codzienności zupełnie o nim zapomniałam. Stracił wobec powyższego trochę na urodzie, ale na szczęście nie stracił nic na smaku. Posiadając do tego resztkę passaty także do asapowego zużycia, nie bardzo miałam inny wybór niż alla norma. A jak znalazłam podłużnego pomidora, który "dochodził" poza lodówką już chyba ze 3 tygodnie (i nadal nie zgnił - też bym chciała być tak dobrze zakonserwowana) no to miałam komplet i mogłam przystąpić do pichcenia. Czy wy też tak macie, że jakoś tak produkty gubią wam się między sklepem a patelnią? Czy tylko ze mną jest coś niehalo?
Makaron z bakłażanem jest potrawą prostą i pyszną, zwłaszcza, jak się go posypie świeżą bazylią, której akuracik nie posiadałam, jak danie przyrządzałam. Ale mając na uwadze pomidora, którego wieczna młodość raczej nie wypływa z faktu, że jest wampirem, polecam alla normę pichcić w sezonie. Bo w lutym to i bakłażan może nie być tym, czym się wydaje...
Należy posiadać:

sporą garść (ok. 150 g) suchego makaronu, najlepiej penne (dla bezglutków bezglutenowego)
niedużego bakłażana
ok. 3/4 szklanki passaty
3-4 łyżki oliwy
1-2 podłużne pomidory (niekoniecznie)
2 ząbki czosnku
szczyptę suszonego oregano
sporą szczyptę cukru trzcinowego
sól i pieprz do smaku
kilka liści świeżej bazylii (dałam szczyptę suszonej do sosu)
dla NieAlergików - nieco ricotty i parmezanu do posypania

Bakłażana umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chwilę smażyć, nie rumieniąc. Dodać bakłażana i smażyć powoli, aż zmięknie, ale wciąż będzie trzymał formę. Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać do bakłażana razem z passatą. Sos doprawić i dusić ok. 5 minut. W tym czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, a następnie wymieszać go z gotowym sosem. Danie posypać świeżą bazylią (NieAlergicy posypują także serem) oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!