wtorek, 8 marca 2016

waniliowe sagoo a'la creme brulee na Dzień Kobiet


Drogie Panie, w dniu naszego święta należy nam się coś pysznego. Zwłaszcza tym paniom, które pełnią zacną funkcję karmiącej matki alergika. Dla was dziś bezglutenowy, lekki i słodki deser. Pyszny! Wiem, że karmiąc alergika nie można sobie kulinarnie użyć. To smutne, ale w ogólnym rozrachunku opłacalne - dziecię dostaje to, co najlepsze oraz szansę na szybsze wyjście z pokarmówki. Tym deserem jednak trudno małemu ssakowi zaszkodzić, jako że rzadko zdarza się uczulenie na tapiokę czy cukier. Czasem może się przytrafić na ryż - wtedy ugotujcie na innym, niealergizującym mleku lub ostatecznie na samej wodzie. A w ogóle... nic się nie stanie, jak raz od święta, i to swojego własnego, zjecie odrobinkę alergenu. W końcu mały, odświętny grzeszek jest nawet wskazany!
Przygotujmy:

50 ml kulek tapioki
150 ml wody
100 ml mleka ryżowego
łyżkę cukru z wanilią
drobny cukier trzcinowy - na wierzch, do karmelizowania

Kuleczki zalać w garnuszku wodą wymieszaną z mlekiem i odstawić na pół godziny. Po tym czasie zagotować i gotować powoli, często mieszając, aż staną się całkiem przezroczyste. W zależności od wielkości kulek może to różnie potrwać - moje małe potrzebują ok. 15 minut. Masa powinna być raczej gęsta. Przelać pudding do płaskich, niedużych naczynek i odstawić, by zastygł. Następnie posypać wierzch deseru równomierną, cienką warstwą cukru i skarmelizować ją palnikiem kuchennym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!