środa, 9 marca 2016

rozwiązanie konkursu Bebilon Alerlac


Uwielbiam organizować konkursy, bo wtedy mogę w pełni podziwiać kreatywność czytelników bloga. Matki alergików nie mogą być po prostu niekreatywne, zwłaszcza wtedy, gdy muszą swojemu dzieciaczkowi zapewnić pełny wikt, mając do dyspozycji niewiele dozwolonych w diecie produktów. Ale dajemy radę!
A w naszym konkursie Bebilon Alerlac nadszedł czas przyznawania nagród. Bardzo dziękuję wszystkim uczestnikom, przysyłaliście fantastyczne propozycje. Uwierzcie mi - nie było łatwo wybrać trzy najlepsze spośród ponad 80 zgłoszeń z niemal setką rewelacyjnych przepisów. Dobrze, że miałam możliwość przyznawania wyróżnień. Wasze przepisy są naprawdę świetne, z pewnością będę z nich korzystać!

Decyzją Komisji konkursowej nagrody główne otrzymują:

Ewelina Gusta za ciasto jaglane.
Dlaczego? Oryginalny i obiecujący pomysł.
Magdalena Rusinek za bułeczki karobowe.
Dlaczego? Interesująca propozycja odmieniająca bułkę codzienną.
Radosława Isbrandt za zapiekankę z indykiem.
Dlaczego? Genialny pomysł na Alerlac jako składnik scalający.

Wyróżnienia przyznajemy:
1. Izabeli Borusińskiej za kuleczki mięsne
2. Magdzie M za szarlotkę sypaną
3. Paulinie za Klejnoty Królowej
4. Roksanie Tarandzie za naleśniki z warzywami
5. Everay za ciasteczka owsiane
6. Aleksandrze S. za krem z marchwi i dyni
7. Marcinowi Biały za ciastka paskudki
8. Joannie Meinert za krem z brokułów i szpinaku
9. Krystynie Owczarek za danie z rybą
10. Czarnej Perle za kluseczki
11. Natalii Kusznier za Koktajl na co dzień
12. Halinie Trzęsiok za masło chałwowe.

Zwycięzcom i Wyróżnionym bardzo serdecznie gratuluję!


Fundatorem nagród jest Nutricia - producent produktu Alerlac oraz Skip Hop.
Szczegóły związane m.in. z wysyłką nagród znajdziecie w regulaminie konkursu.

Osoby, z którymi nie udało mi się skontaktować bardzo proszę o maila na adres smakolykialergika@wp.pl!

Oto zwycięskie przepisy:

Ciasto jaglane

"CIASTO JAGLANE
1 szklanka kaszy jaglanej(przelanej wrzątkiem)
3 szkl dozwolonego mleka(jaglane,orkiszowe,owsiane,ryżowe,migdałowe bądź inne ) Można użyc zamiast mleka soku pomaranczowego(jeśli dozwolony)

Cukier waniliowy bądz miąższ z laski wanilii
Mleko kokosowe ( puszka 400ml)
Wiórki kokosowe
Kaszka Alerlac 50 g
Żurawina suszona badź rodzynki

PRZYGOTOWANIE:
Ugotować kaszę w 3 szkl dozwolonego mleka bądź soku z dodatkiem cukru waniliowego (ok 20 min) Gotować na gęsto. Odstawic do przestygnięcia. Kasza powinna być ciepła-nie gorąca. Dodać wymieszane wcześniej mleko kokosowe i zblenderować. Dodać wiórki kokosowe (ilośc wedle uznania), Alerlac w proszku i wymieszac łyżką na gęstą masę. W razie konieczności dodać więcej ALERLAC'u. Do masy dodać suszoną żurawinę bądź rodzynki. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180* OK godziny. Odstawić do ostygnięcia. Można polać polewą karobową Emotikon smile
 Margaryna bezmleczna,karob,cukier-rozpuścić w garnku i wymieszać składniki. Wersja 2: Syrop ryżowy połączyć z karobem,dodać odrobinę letniej wody i wymieszać."


Bułeczki karobowe

"Składniki:
  • 200 g bezglutenowej mąki do wypieku chleba
  • 1/2 łyżeczki karobu bez śladowych ilości glutenu (opcjonalnie)
  • łyżka bezglutenowej mąki z amarantusa (opcjonalnie)
  • około 250 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 5 g suszonych drożdży bez śladowych ilości glutenu
Do mąki dodałam Bebilon Alerac, karob, amarantus i drożdże. Przesiałam do miski, dodałam wodę i zagniotłam ciasto o konsystencji dobrze wyrobionej ciastoliny. Na końcu dodałam oliwę i ponownie zagniotłam ciasto. Ostawiłam je na 30 minut, by podrosło. Mokrymi dłońmi uformowałam pięć bułek i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Posmarowałam bułeczki olejem lub mlekiem roślinnym.Wstawiłam blachę do letniego piekarnika i ustawiłam temperaturę na 175 stopni (termoobieg). Piekłam bułki przez 25-30 minut – do zrumienienia."


Zapiekanka

„Nie ma czym zlepić warzyw, jeśli jajko i śmietana zabronione.
Weźmy dozwolone warzywa:
Marchewka, pietruszka, kukurydza, brokuł i podgotujmy z odrobiną soli i masła klarowanego.
Cebulę pokrojoną na drobną kosteczkę podsmaż na maśle klarowanym.
Podsmaż mięso mielone z indyka z majerankiem, pieprzem i solą, pod koniec dodaj cebulę.
Ugotowane warzywa (każde osobno) pognieć widelcem (poza kukurydza) i wymieszaj z łyżką lub dwiema Bebilon Alerlacu.
Weź żaroodporne naczynie, wysmaruj masłem i układaj naprzemiennie warzywa i mięso wymieszane z cebulą.
Zapiecz w piekarniku 20 minut na 130 stopni.”



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!