Należy mieć:
ugotowane, przeciśnięte przez praskę kartofle - w stosunku 1:3 do...
... surowych, startych i odciśniętych kartofli
Starte surowe ziemniaki odcisnąć w płóciennej ściereczce - płynu nie wylewać, tylko odstawić, by na dnie naczynia zebrała się skrobia. Ziemniaki powinny być suche, ale nie na wiór! Wyrobić je dłonią z gotowanymi kartoflami na jednolitą masę. Płyn zlać ostrożnie znad skrobi i dodać ją do masy ziemniaczanej. Dobrze wyrobić. Zagotować dużo osolonego wrzątku. Z ciasta utoczyć kulkę wielkości małej mandarynki, zrobić w niej dziurkę palcem i wrzucić na wrzątek - jeśli po 5 minutach gotowania się nie rozpadnie, oznacza to, że skrobi jest wystarczająco dużo. Jeśli zacznie się rozpadać, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i ponownie zagnieść ciasto na pyzy. Utoczyć z niego kulki, zrobić w nich palcem wgłębienia, wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować powoli pod niepełnym przykryciem ok. 15 minut. Odcedzać i podawać okraszone smalcem ze skwarkami.

Uwielbiam odsmażane zjajkami i boczkiem
OdpowiedzUsuń