wtorek, 22 marca 2016
bezglutenowy kokosowy "sernik" na zimno
Delikatny, przyjemnie kokosowy "serniczek" na zimno, którego zrobienie zajmuje z dziesięć minut. Bezglutenowy, ale kokosowy, więc jeśli macie alergię na kokosy to niestety. Ładnie wygląda, no i może stanąć na stole, przy którym posila się alergik czy też miłośnik kuchni wegańskiej. Bardzo smaczny!
Musimy mieć:
2 puszki mleka kokosowego bez dodatków (duże, takie ok. 400 ml)
cukier puder - do smaku, ja daję 5 łyżek
agar*
bezglutenowe ciasteczka do wyłożenia formy**
wiórki kokosowe do dekoracji
Spód i boki tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na dnie tortownicy poukładać ciasteczka. Mleko kokosowe ubić z cukrem, agar przyrządzić biorąc jego ilość według przepisu na opakowaniu i rozpuszczając ją w niedużej ilości wody. Zagęstnik energicznie wymieszać łyżką, a najlepiej mikserem, z posłodzonym mlekiem, wyłożyć masę na ciasteczka i odstawić "sernik" do stężenia. Udekorować ciasto wiórkami lub podawać z sosem owocowym.
*ilość agaru potrzebną do stężenia mleka kokosowego należy wziąć, stosując się do przepisu na opakowaniu
**jeśli możecie gluten, to użyjcie ulubionych ciasteczek; z bezglutenowych fajnie sprawdzają się takie kruche okrągłe
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
interesujący!
OdpowiedzUsuńPoproszę o zdjęcie "wnętrza" ciasta.
OdpowiedzUsuńciasto nie ma wnętrza, taka sama biała pulpa, a ja nie mam zdjęcia...
UsuńPatysko, a agaru nie trzeba podgrzać? Tak pytam, bo jakoś do końca nie czuję, że mam ten agar obłaskawiony...
OdpowiedzUsuńKasiulku, podgrzać :)
UsuńA idziecie w wegan?
Nie idę w wegan (ja nietypowy alergik, uczulona na większość warzyw i owoców przy wegan bym nie wytrzymała), ale żelatyna mi śmierdzi i jej nie lubię. Czyli co? Agar wymieszać w małej ilości wody, podgrzać do 90 stopni i wymieszać to podgrzane z mlekiem kokosowym w tym przypadku? Dobrze myślę, prawda?
UsuńTak, podgrzać, rozpuścić i będzie git :)
UsuńAgar trzeba podgrzac. I dodalabym soku z cytryny do mleka kokosowego bo inaczej to mdle bedzie a nie sernikowate.
OdpowiedzUsuńCytryna dla alergika nie za bardzo... ale może odrobinkę naturalnego octu, np. jabłkowego?
UsuńAlbo soku wyciśniętego z surowej żurawiny albo czarnej porzeczki. Tylko sernik stanie się różowiutki ;).
UsuńCzy żelatyna też może być?
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście.
UsuńJak duża tortownica pasuje do tych proporcji?;)
OdpowiedzUsuńTortownica mała, ok. 20 cm.
UsuńHm mleko kokosowe nie ubija sie-woda;( chyba niewypał, próbowałaś robić to ciasto?
OdpowiedzUsuńBitą śmietankę kokosową, która jest podstawą tego kokosownika, mam obcykaną na ceujący (robiłam wiele, wiele razy), więc zapewniam, że jeśli się nie chce ubić, to nie wiem, co za dziwna substancja była w puszce...
Usuń