wtorek, 22 marca 2016

bezglutenowy kokosowy "sernik" na zimno


Delikatny, przyjemnie kokosowy "serniczek" na zimno, którego zrobienie zajmuje z dziesięć minut. Bezglutenowy, ale kokosowy, więc jeśli macie alergię na kokosy to niestety. Ładnie wygląda, no i może stanąć na stole, przy którym posila się alergik czy też miłośnik kuchni wegańskiej. Bardzo smaczny!
Musimy mieć:

2 puszki mleka kokosowego bez dodatków (duże, takie ok. 400 ml)
cukier puder - do smaku, ja daję 5 łyżek
agar*
bezglutenowe ciasteczka do wyłożenia formy**
wiórki kokosowe do dekoracji

Spód i boki tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na dnie tortownicy poukładać ciasteczka. Mleko kokosowe ubić z cukrem, agar przyrządzić biorąc jego ilość według przepisu na opakowaniu i rozpuszczając ją w niedużej ilości wody. Zagęstnik energicznie wymieszać łyżką, a najlepiej mikserem, z posłodzonym mlekiem, wyłożyć masę na ciasteczka i odstawić "sernik" do stężenia. Udekorować ciasto wiórkami lub podawać z sosem owocowym.

*ilość agaru potrzebną do stężenia mleka kokosowego należy wziąć, stosując się do przepisu na opakowaniu
**jeśli możecie gluten, to użyjcie ulubionych ciasteczek; z bezglutenowych fajnie sprawdzają się takie kruche okrągłe

16 komentarzy:

  1. Poproszę o zdjęcie "wnętrza" ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto nie ma wnętrza, taka sama biała pulpa, a ja nie mam zdjęcia...

      Usuń
  2. Patysko, a agaru nie trzeba podgrzać? Tak pytam, bo jakoś do końca nie czuję, że mam ten agar obłaskawiony...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiulku, podgrzać :)
      A idziecie w wegan?

      Usuń
    2. Nie idę w wegan (ja nietypowy alergik, uczulona na większość warzyw i owoców przy wegan bym nie wytrzymała), ale żelatyna mi śmierdzi i jej nie lubię. Czyli co? Agar wymieszać w małej ilości wody, podgrzać do 90 stopni i wymieszać to podgrzane z mlekiem kokosowym w tym przypadku? Dobrze myślę, prawda?

      Usuń
    3. Tak, podgrzać, rozpuścić i będzie git :)

      Usuń
  3. Agar trzeba podgrzac. I dodalabym soku z cytryny do mleka kokosowego bo inaczej to mdle bedzie a nie sernikowate.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytryna dla alergika nie za bardzo... ale może odrobinkę naturalnego octu, np. jabłkowego?

      Usuń
    2. Albo soku wyciśniętego z surowej żurawiny albo czarnej porzeczki. Tylko sernik stanie się różowiutki ;).

      Usuń
  4. Czy żelatyna też może być?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak duża tortownica pasuje do tych proporcji?;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hm mleko kokosowe nie ubija sie-woda;( chyba niewypał, próbowałaś robić to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bitą śmietankę kokosową, która jest podstawą tego kokosownika, mam obcykaną na ceujący (robiłam wiele, wiele razy), więc zapewniam, że jeśli się nie chce ubić, to nie wiem, co za dziwna substancja była w puszce...

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!