wtorek, 22 marca 2016

bezglutenowy kokosowy "sernik" na zimno


Delikatny, przyjemnie kokosowy "serniczek" na zimno, którego zrobienie zajmuje z dziesięć minut. Bezglutenowy, ale kokosowy, więc jeśli macie alergię na kokosy to niestety. Ładnie wygląda, no i może stanąć na stole, przy którym posila się alergik czy też miłośnik kuchni wegańskiej. Bardzo smaczny!
Musimy mieć:

2 puszki mleka kokosowego bez dodatków (duże, takie ok. 400 ml)
cukier puder - do smaku, ja daję 5 łyżek
agar*
bezglutenowe ciasteczka do wyłożenia formy**
wiórki kokosowe do dekoracji

Spód i boki tortownicy wyłożyć folią spożywczą. Na dnie tortownicy poukładać ciasteczka. Mleko kokosowe ubić z cukrem, agar przyrządzić biorąc jego ilość według przepisu na opakowaniu i rozpuszczając ją w niedużej ilości wody. Zagęstnik energicznie wymieszać łyżką, a najlepiej mikserem, z posłodzonym mlekiem, wyłożyć masę na ciasteczka i odstawić "sernik" do stężenia. Udekorować ciasto wiórkami lub podawać z sosem owocowym.

*ilość agaru potrzebną do stężenia mleka kokosowego należy wziąć, stosując się do przepisu na opakowaniu
**jeśli możecie gluten, to użyjcie ulubionych ciasteczek; z bezglutenowych fajnie sprawdzają się takie kruche okrągłe

10 komentarzy:

  1. Poproszę o zdjęcie "wnętrza" ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto nie ma wnętrza, taka sama biała pulpa, a ja nie mam zdjęcia...

      Usuń
  2. Patysko, a agaru nie trzeba podgrzać? Tak pytam, bo jakoś do końca nie czuję, że mam ten agar obłaskawiony...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiulku, podgrzać :)
      A idziecie w wegan?

      Usuń
    2. Nie idę w wegan (ja nietypowy alergik, uczulona na większość warzyw i owoców przy wegan bym nie wytrzymała), ale żelatyna mi śmierdzi i jej nie lubię. Czyli co? Agar wymieszać w małej ilości wody, podgrzać do 90 stopni i wymieszać to podgrzane z mlekiem kokosowym w tym przypadku? Dobrze myślę, prawda?

      Usuń
    3. Tak, podgrzać, rozpuścić i będzie git :)

      Usuń
  3. Agar trzeba podgrzac. I dodalabym soku z cytryny do mleka kokosowego bo inaczej to mdle bedzie a nie sernikowate.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytryna dla alergika nie za bardzo... ale może odrobinkę naturalnego octu, np. jabłkowego?

      Usuń
    2. Albo soku wyciśniętego z surowej żurawiny albo czarnej porzeczki. Tylko sernik stanie się różowiutki ;).

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!