piątek, 19 lutego 2016

rozgrzewająca zupa curry z jagnięciną


Zaprawdę smakowita i w dodatku fit zupka. Można ją zrobić w wersji błyskawicznej, korzystając z gotowej mrożonej mieszanki warzywnej. Matka Smakołyk jest wielkim leniem, więc zazwyczaj z takiej właśnie opcji korzysta, dorzucając ewentualnie to i owo. Ale można też dopieścić, co również mi się zdarza. Jeśli nie możecie curry, użyjcie dozwolonych w waszej diecie ziół.
Trzeba mieć:

500 g jagnięciny (lub innego dozwolonego mięsa)
4 spore kubki pokrojonych warzyw - ja używam w równych proporcjach: papryki, cukinii, pomidorów, marchwi, pieczarek, dorzucam cebuli, groszku i kukurydzy
10 cm kawałek pora
100 ml mleka kokosowego
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki łagodnego żółtego curry
łyżeczkę czerwonego curry
sól i pieprz do smaku

Pora pokroić w plasterki, warzywa w plasterki lub kawałki. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić pora, chwilę podsmażyć i dodać mięso. Smażyć, mieszając, aż mięso się przyrumieni. Dodać oba rodzaje curry, wymieszać. Podlać wodą (tylko tyle, by przykryć mięso), dodać sól oraz pieprz do smaku i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie prawie miękkie (różnie to potrwa w zależności od rodzaju i jakości mięsa, ale na pewno nie mniej niż 20 minut). Wtedy dodać pokrojone warzywa, dolać mleko kokosowe i tyle wody, by uzyskać konsystencję gęstej zupy i dusić jeszcze ok. 15 minut - by warzywa były jędrne. 

1 komentarz:

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!