niedziela, 7 lutego 2016

maślana tortilla de patatas dla NieAlergika


Niezbyt koszerny przepis na hiszpańską tortillę, bo po pierwsze z ziemniaków już ugotowanych, a po drugie, zamiast oliwy jest klarowane masło. Nie to, żeby oliwa w ząbki koliła, ale jakoś tak na masełku wolę. Danie szybkie, proste i oszczędne, jako że można zużyć niezjedzone ziemniaki obiadowe. Wersja wielce podstawowa, bo zanim zalejemy ziemniaki jajami, możemy do nich wmieszać to, co lubimy lub mamy akurat pod ręką, lub należy szybko zużyć. Na przykład podsmażony boczek lub kiełbaskę, paprykę albo szpinak, grzyby czy pokrojone w kosteczkę sery. Ja na przykład bardzo lubię dodać do masy jajecznej odrobinę adżiki i gotowy placek lekko posypać startym żółtym serem, najchętniej oscypkiem. Kwestia gustu, jak to mówią.
Weźmy:

4 ugotowane ziemniaki*
4 jajka
dużą cebulę
ząbek czosnku
kilka łyżek masła klarowanego**
sól i pieprz do smaku

Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę posiekać, jajka rozbełtać z solą i pieprzem. Cebulę lekko zrumienić na maśle, dodać ziemniaki, wymieszać i chwilę razem podsmażać, dodając ewentualnie więcej masła. Następnie zalać jajkami i smażyć powoli, pod niepełnym przykryciem. Gdy się spód zetnie i przyrumieni, zsunąć placek na talerz, na patelni rozpuścić jeszcze nieco masła i z powrotem położyć na niej placek, tym razem spodem do góry. Gdy tortilla będzie gotowa, przełożyć ją na talerz i podawać z surówkami.

*najlepiej ugotowane w mundurkach i obrane; jeśli kto się uprze na tortillę prawdziwą, znaczy się z surowych ziemniaków, to musi owe ziemniaki pokroić w niedużą kosteczkę i smażyć je powoli aż zmiękną
**oczywiście możemy użyć oliwy

Stop marnowaniu żywności

3 komentarze:

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!