poniedziałek, 15 lutego 2016

biały blok z bakaliami dla NieAlergika


Jestem wielką fanką czekoladowego bloku rodem z PRLu, zatem zupełnie nie wiem, dlaczego tak długo zajęło mi wypróbowanie jego białej, waniliowej wersji. Ale wreszcie się udało. I co? No cóż, obydwa bloki są dobre, z tym, że jeden ma nad drugim zasadniczą przewagę. Zgadnijcie który nad którym. Tak, zgadliście. Blok z kakao ma niezwykłą przyprawę - wspomnienia z dzieciństwa. Dlatego jego smak jest tak wyjątkowy, choć w zasadzie dość parszywy. Poza tym, niestety, fanką białego bloku nie zostanę, szczerze mówiąc. Wyrabiając go posiłkowałam się starym, dobrym przepisem na blok czekoladowy, natomiast w kwestii bakalii sypałam tak, żeby było kolorowo i nie za dużo, bo lubię mleczne masy i nie chciałam, żeby bakalie takową całkiem pochłonęły.
Alergicy oczywiście mają swój blok "czekoladowy" oraz białe czekoladki, więc niech nie płaczą.
Przygotujmy:

400 g mleka w proszku
200 g masła
200 ml cukru
100 ml wody
po 2 łyżki: pistacji*, prażonych migdałów w słupkach, rodzynków, żurawiny, suszonej papai, ananasa i mango
łyżkę posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
opcjonalnie: 5 herbatników typu petit beurre**
1/2 laski wanilii

Masło, cukier, ziarenka z rozciętej wzdłuż wanilii i wodę zagotować. Mleko wsypać do sporej miski, dodać bakalie i ewentualnie połamane herbatniki, zamieszać. Wlać 1/3 gorącego płynu do mleka z bakaliami i energicznie mieszać. Następnie dolać kolejne 1/3, dobrze mieszać. Resztę płynu dolać tylko w takiej ilości, by masa się zlepiła (w zależności od rodzaju mleka w proszku oraz tego, czy wolicie blok twardszy czy bardziej miękki zostać może ok. 50 ml niewykorzystanej mieszanki, można ją zużyć do jakiegoś ucieranego ciasta; prawdopodobnie blok z dodatkiem herbatników "weźmie" cały płyn). Wymieszać na tyle dobrze, na ile się da i jeszcze gorącą masę przelać do formy wyłożonej folią spożywczą. Gdy wystygnie wstawić do lodówki.

*nie dałam, choć wiżual by zyskał, bo dzieciaki uczulone
**nie dałam, bo chciałam, żeby ten blok był naprawdę inny od kakaowego

4 komentarze:

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!