wtorek, 16 lutego 2016

Bebilon Alerlac - test i KONKURS


Dziś przetestujemy nowy produkt dla małych alergików - Bebilon Alerlac, bezglutenowy produkt zbożowy, w którym nie ma białek mleka i soi.
Do marki Bebilon mam duży sentyment, bo bez ich preparatu mlekozastępczego moje dzieci nie miałyby co jeść. Wiecie, o czym mówię, prawda? Dlatego entuzjastycznie zareagowałam na propozycję przetestowania produktu Alerlac. Odebrałam przesyłkę, rozrzewniłam się nad znanym mi logo i... najpierw sama, na sucho spróbowałam zawartości eleganckiego pudełka. Za chwilkę pojawiły się moje latorośle z miskami i groźnymi minami. Wobec powyższego musiałam odłożyć własne rozważania i dogodzić młodzieży. Ale zanim powiem wam, co młodzież miała do powiedzenia na temat testowanego produktu, opowiem o samym produkcie. Czyli teraz dużo opowieści, a w drugiej części wpisu przejdziemy do czynów.
Alerlac jest preparatem, którego już sama nazwa do mnie mówi, bo jej brzmienie kojarzy mi się z "lack of allergen". Brawa dla copywritera! Rzeczywiście, producent postarał się, by jego dzieło spełniało wymagania małych alergików, dlatego nie znajdziemy w posiłku laktozy, glutenu, białek mleka i soi, natomiast znajdziemy to, czego organizm na diecie może potrzebować - wapń, witamy D, A i C, żelazo, cynk i jod. Skład preparatu oparto na bogatej w wartościowe białko mące z kiełków ziaren chleba świętojańskiego oraz ryżu. Alerlac można podawać dzieciom po 4. miesiącu życia i jest polecany jako jeden z pierwszych pokarmów stałych. Tyle informacja producenta. A teraz informacja matki Smakołyk.
Po pierwsze, produkt jest naprawdę smaczny - delikatny, niezbyt słodki. Po drugie jest łatwy i szybki do przyrządzenia, zarówno na zimno, jak i na ciepło. Opakowanie jest duże i wydajne, a jego cena bardzo rozsądna (18-19 zł). Paczka naprawdę starcza na minimum 10-12 porcji. Po trzecie: moim dzieciom bardzo smakuje, mnie również (podżeram im, na sucho, pycha), a ich podniebienia są, jak to u dzieci blogerów kulinarnych, wybredne. Po czwarte: nas nie uczula. Oczywiście, jeśli dziecko ma uczulenie na karob czy ryż, to niestety, tego produktu spożywać nie może. Szkoda, bo jest bardzo fajny.
No dobra, to teraz przejdźmy do czynów. Mam dla was konkurs związany w preparatem Alerlac! Są chętni na świetne nagrody? To zapraszam!

Zadanie konkursowe:

Przedstaw swoją propozycję dania lub deseru, którego jednym ze składników jest Alerlac. Pamiętaj, że to ma być przepis uwzględniający ograniczenia dietetyczne małego alergika, nie może w nim zatem zostać użyty żaden z najczęściej uczulających produktów: mleko, jajka, orzechy, miód, cytrusy czy kakao/czekolada.
Swoją propozycję zostaw w komentarzu pod tym postem lub wpisem konkursowym na facebooku, albo przyślij na adres smakolykialergika@wp.pl. Na zgłoszenia czekam od dziś, czyli 16.02.2016 do 26.02.2016 do północy. Spośród nadesłanych przepisów zostaną wybrane 3, których autorzy otrzymają nagrody główne. Dodatkowo autorzy 12 przepisów dostaną nagrody wyróżnienia.
Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na moim blogu oraz fan page'u do 10 dni od zakończenia konkursu. Wyboru zwycięskich przepisów dokona Komisja.
Koniecznie zapoznaj się z regulaminem konkursu!


3 nagrody główne:

Projektor Sowa z lampką i pozytywką Skip Hop

12 wyróżnień:

Zestaw produktów Skip Hop (śliniak, talerz, miska i sztućce)

Sponsorem nagród jest Nutricia - producent produktu Alerlac oraz Skip Hop.

Wymyślając przepis konkursowy możecie posiłkować się moimi przepisami, nie ma wymogu, by przepis był autorski. Alerlac to wdzięczny produkt, można go użyć zarówno do zrobienia lodów, ciasteczek, panierki, jak i koktajlu. Ponieważ jest lekko słodki, odnosi się wrażenie, że nie nadaje się do potraw wytrawnych. To tylko wrażenie! Eksperymentujcie, nie obawiajcie się niezwykłych połączeń smakowych. Zapraszam serdecznie do wzięcia udziału w konkursie i życzę powodzenia!

54 komentarze:

  1. super konkurs, akurat dla mojej alergiczki. na pewno wezmę udział. pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam z niecierpliwością na zgłoszenie :)

      Usuń
  2. Belnilon alertac na bazie wody przegotowanej do tego możemy dodac świeże owoce gruszka winogron wisnia wlewamy do miseczki ozdobić mozna biszkoptami bezglutenowymi jest to forma deserku serniczek z bebilon herbatniki do formy zamiast serka bebilon na bazie wody ,owoce pokrojone w plasterki i galaretka moje dziecko uwielbia i dzieci znajomych

    OdpowiedzUsuń
  3. Jablka + banany + alerlac z sosem malinowym. Moja 7 miesięczna uwielbia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogę zaproponować pyszny tort na bazie Bebilon Alerlac
    Biszkopt (bez jaj):
    2 kubki mąki nie musi być pszenna
    3/4 kubka cukru
    szczypta soli
    1 łyżeczka z niewielką górką proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    "nieco mniejsze pół" kubka oleju
    1 łyżka octu( można użyć najzwyklejszego białego octu, ale może być i winny czy jabłkowy)
    1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego( można dodać również ziarenka z laski wanilii)
    1 kubek mleka( można użyć kozie lub rozcieńczone roślinne)

    Obłożenie:
    28 miarek Bebilonu
    850 ml + 500 ml wody źródlanej
    3 galaretki owocowe- 2 malinowe na krem i cytrynowa na wierzch
    Świeże maliny (ok. 500g)

    Przygotowujemy biszkopt:
    Piekarnik nagrzać do 1800C. Tortownicę wysmarować odrobiną margaryny, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać mąką lub również wyłożyć papierem.
    W większym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sól, proszek i sodę. W osobnym naczyniu zmieszać składniki płynne: olej, ocet, ekstrakt waniliowy, mleko i wlać do części suchej. Połączyć dokładnie, ale dość szybko.
    Ciasto przelać do tortownicy i piec 45-60 minut, aż ciasto będzie dobrze wypieczone, o intensywnym kolorze, do tzw. suchego patyczka. Pod koniec pieczenia, jeśli środek będzie nadal niedopieczony a góra już dość ciemna, ciasto można przykryć folią aluminiową. Biszkopt powinien odchodzić od boków. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.

    Przygotowujemy krem i galaretkę:
    Na co najmniej 3-4 godziny przed przyjęciem zagotowujemy 850 ml wody i do wrzątku wsypujemy 2 galaretki malinowe. Galaretkę cytrynową przygotowujemy w 0,5 l. wody. Kiedy galaretka malinowa nieco przestygnie, ale będzie jeszcze ciepła, wsypujemy do niej Bebilon i mieszamy. Galaretki odstawiamy w chłodne miejsce, a następnie do lodówki.
    Przekrawamy biszkopt na dwie warstwy. Gdy galaretka malinowa nieco stężeje, miksujemy ją i połowę wylewamy na pierwszą warstwę biszkoptu, umieszczoną ponownie w tortownicy. Nakładamy drugą warstwę biszkoptu i zalewamy resztą kremu. Gdy masa zastygnie, dekorujemy ją owocami i zalewamy galaretką cytrynową. Odstawiamy do lodówki.



    OdpowiedzUsuń
  5. Marlena Turowska17 lutego 2016 21:39

    Mogę zaproponować pyszny tort na bazie Bebilon Alerlac
    Biszkopt (bez jaj):
    2 kubki mąki nie musi być pszenna
    3/4 kubka cukru
    szczypta soli
    1 łyżeczka z niewielką górką proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    "nieco mniejsze pół" kubka oleju
    1 łyżka octu( można użyć najzwyklejszego białego octu, ale może być i winny czy jabłkowy)
    1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego( można dodać również ziarenka z laski wanilii)
    1 kubek mleka( można użyć kozie lub rozcieńczone roślinne)

    Obłożenie:
    28 miarek Bebilonu
    850 ml + 500 ml wody źródlanej
    3 galaretki owocowe- 2 malinowe na krem i cytrynowa na wierzch
    Świeże maliny (ok. 500g)

    Przygotowujemy biszkopt:
    Piekarnik nagrzać do 1800C. Tortownicę wysmarować odrobiną margaryny, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki obsypać mąką lub również wyłożyć papierem.
    W większym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, sól, proszek i sodę. W osobnym naczyniu zmieszać składniki płynne: olej, ocet, ekstrakt waniliowy, mleko i wlać do części suchej. Połączyć dokładnie, ale dość szybko.
    Ciasto przelać do tortownicy i piec 45-60 minut, aż ciasto będzie dobrze wypieczone, o intensywnym kolorze, do tzw. suchego patyczka. Pod koniec pieczenia, jeśli środek będzie nadal niedopieczony a góra już dość ciemna, ciasto można przykryć folią aluminiową. Biszkopt powinien odchodzić od boków. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.

    Przygotowujemy krem i galaretkę:
    Na co najmniej 3-4 godziny przed przyjęciem zagotowujemy 850 ml wody i do wrzątku wsypujemy 2 galaretki malinowe. Galaretkę cytrynową przygotowujemy w 0,5 l. wody. Kiedy galaretka malinowa nieco przestygnie, ale będzie jeszcze ciepła, wsypujemy do niej Bebilon i mieszamy. Galaretki odstawiamy w chłodne miejsce, a następnie do lodówki.
    Przekrawamy biszkopt na dwie warstwy. Gdy galaretka malinowa nieco stężeje, miksujemy ją i połowę wylewamy na pierwszą warstwę biszkoptu, umieszczoną ponownie w tortownicy. Nakładamy drugą warstwę biszkoptu i zalewamy resztą kremu. Gdy masa zastygnie, dekorujemy ją owocami i zalewamy galaretką cytrynową. Odstawiamy do lodówki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś innego...kluseczki z kaszki :)
    Do ugotowanej kaszki ( ja zwykle przygotowuje 2-3 porcje ) dodaję dwie łyżeczki siemienia lnianego i blenduje aby konsystencja była gładka. Dodaje pół szklanki ryżowej lub kukurydzianej. Powstałe ciasto będzie lepkie ale da się z niego "ukulać" podłużne kluseczki. Jeżeli ciasto jest za bardzo lepiące dodaje więcej mąki. Kluseczki wrzucaj do gorącej, osolonej wody. Nie wrzucaj ich za dużo bo mogą się posklejać. Gotuj 5-10 min w zaleznosci od wielkosci. Do gotowych kluseczek mozesz dodać drobno pokrojoną pietruszkę lub koperek dla smaku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świeże owoce zmiksować zrobić taki sorbet +alertac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, by anonimowi uczestnicy dodawali jakiś podpis czy maila do kontaktu :)

      Usuń
  8. Marlena Turowska19 lutego 2016 09:06

    Witam. Dodalam przepis na tort malinowy i nie podpisalam sie. Dopiero w odpowiedzi wpisalam imie i nazwisko. Pozdrawiam Marlena Turowska- Żelazko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marleno, spokojnie - google sam Cię podpisał :)

      Usuń
  9. Ja zostawiła przepis na facebook może być ?

    OdpowiedzUsuń
  10. Dorota Weremko



    Proponuję racuszki z jabłkiem.

    • 3 łyżki kaszki Minima lub Sinlac

    • 2 łyżeczki mąki ryżowej (lub kleiku ryżowego)

    • ćwierć kwaskowego jabłka

    • nieco oleju
    Kaszkę i mąkę ryżową wymieszaj, dodając cztery łyżki wody. Jabłko wyszoruj, obierz, usuń gniazdo nasienne. Zetrzyj na tarce o dużych otworach. Zmieszaj jabłko z masą. Na patelni rozsmaruj ręcznikiem papierowym kapkę oleju. Wykładaj łyżką niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię, smaż z obu stron na rumiany kolor.

    OdpowiedzUsuń
  11. TĘCZOWE KLUSECZKI Z DIPEM JOGURTOWYM

    Moja własna wariacja na temat przepisów znalezionych online dla dzieci 8m+.

    Kolorowe nie musi być niezdrowe ;)

    Kluseczki

    -5 łyżek wody

    -2 czubate łyżeczki Bebilon Alerlac

    -2 łyżeczki mąki ryżowej

    -2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    -owoce (świeże, mrożone lub ze słoiczka)według uznania u mnie banan, borówka, truskawka, mus owocowy ze słoiczka

    1.Bebilon Alerlac rozmieszaj z wodą i dodaj pozostałe składniki sypkie.

    2. Podziel na kilka części w zależności od ilości owoców.

    3.Do każdej części dodaj zmiażdżone lub zmiksowane owoce.

    4.Wylewaj ciasto na wrzącą wodę od czasu do czasu mieszając, gotuj 1-2 minuty.

    5. Wyłów kluseczki i przestudź.

    Dip:

    -6 miarek mleka dla alergików

    -1 łyżka mąki kukurydzianej

    -180ml wody

    1.Rozmieszaj mąkę w niewielkiej ilości wody, dodaj resztę wody.

    2. Przelej do garnka, gotuj około 3 minuty.

    3. Przestudź mieszankę do temperatury około 40-50 stopni i dodaj mleko modyfikowane.

    Konsystencja powinna przypominać jogurt. Ostudź i podawaj maluszkowi z kluseczkami.

    Młodszemu dziecku kluseczki drobno siekamy i dodajemy do dipu, starsze dziecko może jeść rączkami i maczać kluseczki w dipie, jeden posiłek i mnóstwo radości :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, podaję cudny przepis na smaczny deser dla dzieci.

    Jogurtowa Fantazyjna Uczta

    pół małego jabłka
    pół gruszki
    kilka wypestkowanych wiśni ( świeżych, z mrożonki lub z kompotu)
    pół kubeczka naturalnego jogurtu
    4 łyżki Bebilon Alerlac

    Owoce umyj. Jabłko i gruszkę obierz i przetrzyj lub zmiksuj każdy z owoców osobno. Wiśnie pokrój na połówki i wymieszaj z jogurtem.Dodaj Bebilon Alerlac. Sosami z jabłka i gruszki delikatnie polej jogurt tworząc fantazyjne wzory. Nie mieszaj.

    Podaj zaraz po przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja proponuję danie, które kochają wszyscy: NALEŚNIKI

    Potrzebujemy:
    10 miarek kaszki Alerlac
    półtorej szklanki wody,
    kilka łyżek mielonego siemienia lnianego,
    6 łyżek oliwy,
    szczypta soli,
    olej kokosowy do natłuszczenia patelni.
    Wszystko mieszamy, smażymy z obu stron. Na gotowe naleśniki nakładamy ulubiony owoc (uprazony wcześniej z odrobina cukru, zawijamy i gotowe. Uwaga! Znika w mig!
    Patrycja. perpetua1@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://allrecipes.pl/przepis/2916/lekka-zupa-z-soczewicy.aspx

      Usuń
  15. Pyszne ciasteczka:
    Zagotować 70ml wody z dowolnym cukrem ok. ¼ szklanki (tak by wyszła konsystencja syropu). Do smaku dodać odrobinę soli i kardamonu (kombinacja przypraw dowolna, według własnego smaku, ja dodaje odrobinę soku z limonki, lub cytryny). Na patelni zazłocić pół szklanki kaszki, dodać 200gram migdałów (namoczone, obrane i zmielone; można zastąpić orzechami nerkowca, płatkami owsianymi, mielonym słonecznikiem, środkiem pestek moreli ), 2 łyżeczki oliwy i szczyptę soli. Porządnie wymiesza, dodać syrop (lepiej od razu nie dodawać całości, dopiero gdy całość wydaje się zbyt sucha, dolewać więcej ). Ciepłe przelać do płaskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i natłuszczonego. Ostudzić, połamać i zajadać.
    mail: anakaczmarska@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Nasza córeczka uwielbia różnego rodzaju placki i naleśniki. Przez jakiś czas mieliśmy wprowadzoną dietę ze względu na problemy z trawieniem i musieliśmy wprowadzić do jej diety tylko produkty bezglutenowe. Bardzo przydatny w tym czasie okazał się Nestle Sinlac.
    A o to przepis na ulubione placki ryżowe córeczki:
    Potrzebujemy:
    -2 płaskie łyżki Nestle Sinlac
    -1 i 1/2 łyżki mąki ryżowe,
    -3 łyżki wody
    -odrobina cukru
    - i troszkę oliwy do smażenia.
    Przygotowanie:
    Nestle Sinlac wymieszać z wodą i dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na patelni rozgrzać oliwę i nakładać miksturę na patelnię, smażyć z obu stron na złoty kolor.
    Można podawać same placki lub z jakimś syropkiem lub owocami (np. banany, maliny, jagody).
    Córcia uwielbia placki w połączeniu z owocami lub jogurtem naturalnym :) mniam :)
    SMACZNEGO!

    OdpowiedzUsuń
  17. Naleśniki z bananami bez jajek (od 1 roku)
    Składniki:
    - łyżka oliwy z oliwek
    - 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    - ok. 1 szklanki wody
    - 5 łyżek preparatu bezglutenowego Bebilon Alerlac- szczypta soli do smaku
    - banan
    - szczypta cynamonu

    Wykonanie: Wodę wymieszaj z preparatem Bebilon Alerlac Dodaj mąkę kukurydzianą, oliwę, sól. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj. Mocno rozgrzej patelnię, smarując ją oliwą (tylko do usmażenia pierwszego placka) i nakładaj porcje ciasta. Naleśniki smaż po obu stronach. Banana pokrój na cienkie plasterki. Gdy naleśnik kończy się smażyć na drugiej stronie, kładź banana i trzymaj jeszcze chwilę na patelni. Posyp szczyptą cynamonu i złóż naleśnik na pół. Dobre danie dla dzieci na diecie bezglutenowej.
    Ola olasawicz@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  18. Klejnoty Królowej
    - 1 duży lub 2 małe ziemniaki
    - kulka mrożonego szpinaku (może też być garść groszku, różyczki brokułu)
    - łyżka gęstego sosu pomidorowego (może też być rozgotowana marchewka)
    - 5 łyżek Alerlac
    Alerlac przygotowuję w połowie wody (60ml). Ziemniaki gotuję w mundurkach. Ostudzone obieram, rozgniatam widelcem i dodaję rozrobiony Alerlac. Trzeba intensywnie mieszać albo i nawet zagniatać. Dzielę na 3 części. Do jednej z nich dodaję ugotowany i przetarty szpinak, do drugiej sos pomidorowy, jedną zostawiam w naturalnym kolorze. Z otrzymanych mas formuję kulki (można wspomóc się łyżką do lodów). Różnokolorowe kulki układam na talerzyku i pozwalam maluchowi zajadać je rączkami.

    OdpowiedzUsuń
  19. Czytając na Fb wyrzuty na temat podawania dzieciom Alerlacu, wolę pisać tutaj. I napiszę jedno: nie chcesz podawać go dziecku, to nie podawaj, a zostaw w spokoju te mamy, których dzieci uwielbiają Alerlac! :)

    Moja propozycja dania z wykorzystaniem Alerlacu:

    PYSZNA ZUPKA DLA CAŁEJ "ALERGICZNEJ" RODZINY :)

    - Kawałek piersi z indyka
    - Warzywa: marchewka, ziemniaki, pietruszka ( wedle upodobań także seler, por...)
    - Olej rzepakowy (łyżka)
    - Kilka łyżek Bebilonu Alerlac
    - Dla starszaków zioła
    - Dla rodziców sól i pieprz

    Warzywa i mięsko kroimy w kosteczkę, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Po zdjęciu z ognia dodajemy olej rzepakowy. Jeżeli wszyscy lubimy zupę - krem - miksujemy całość, jeżeli nie, dla maluchów odkładamy porcję i rozdrabniamy blenderem.
    Na koniec zagęszczamy Bebilonem Alerlac. Starszakom polecam przyprawić zupkę ziołami a rodzice, wedle upodobań, zupę doprawić mogą solą lub pieprzem.
    Zupka jest smaczna, zdrowa i sycąca :)
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maniu, net pełen jest frustratów, nie przejmuj się :)
      A z tą ucieczką ze zgłoszeniem konkursowym tu na blog to świetny pomysł!

      Usuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja proponuję pyszny deser, czyli gofry z owocami.

    2 kubki Alerlacu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 kubka oleju, lekko gazowana woda mineralna dodajemy tyle żeby ciasto nie wyszło nam zbyt rzadkie, szczypta soli, olej do smarowania gofrownicy.
    Składniki wsypujemy do miski dodajemy wodę mineralna i wszystko że sobą łączymy przy użyciu miksera. Ciasto odstawiamy na około 10 minut i nagrzewamy gofrownicę pieczemy na rumiany kolor ok.10 min gotowe gofry posypujemy owocami które akurat mamy pod ręką, np. borówki, banany, kiwi. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  22. Alerlac z warzywami
    Składniki na ok 6 porcji
    25g cebuli,obranej pokrojonej
    Łyżeczka oliwy z oliwek
    Średnia cukinia,pokrojoną w plasterki
    50g brokułów
    2 średnie marchewki,obrane i pokrojone
    50g mrożonego groszku
    3 łyżki Alerlac

    Podsmaż cebulę na oliwie z oliwek dwie minuty,a następnie dodaj wszystkie warzywa z wyjątkiem groszku.Zalej całość wrzątkiem lub wywarem warzywnym,doprowadź do wrzenia i gotuj ok.20 min.Dodaj groszek i gotuj jeszcze 5 min.przetrzyj warzywa,dodając tyle płynu pozostałego z gotowania,aby uzyskać pożądaną konsystencję, następnie dodaj Alerlac.

    Smacznego

    OdpowiedzUsuń
  23. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  24. Zdrowa i rozgrzewająca propozycja ode mnie to zupa krem z marchewką i dynią z Alerlacem dla całej rodziny :) Idealna na słotne dni na wzmocnienie odporności.

    5-6 łyżek Alerlacu
    litr bulionu (warzywnego lub gotowanego na kurczaku)
    5 średnich marchewek
    200 g dyni
    2 łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)
    2-3 cm startego korzenia imbiru
    ok. 200 ml mleka kokosowego
    pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól i pieprz do smaku (dla większych
    świeża, zielona natka pietruszki
    różowy pieprz w ziarnach (opcjonalnie dla dorosłych)

    Marchewki obieramy, myjemy, dynie obieramy. Kroimy na kawałki równej wielkości. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy ok. 10-15 minut (pieczenie można pominąć i przejść do następnego kroku). Podpieczone warzywa wrzucamy do bulionu, dodajemy starty imbir, zagotowujemy i gotujemy ok. 15 minut, doprawiamy do smaku. Całość blendujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy mleko kokosowe (ilość wedle uznania, ja lubię dużo, więc dodaję dużo! :D) i Alerlac do zagęszczenia zupy i udoskonalenia jej wartości odżywczej. Zupę podajemy udekorowaną kleksem z mleka kokosowego (lub jogurtu) posiekaną zieloną pietruszką z oliwą i różowym pieprzem (opcjonalnie). Smacznego! <3 Zdjęcie mojej ukochanej, bezkonkurencyjnej (serio!:D) zupy w linku! http://pics.tinypic.pl/i/00758/zv0wo7vj2n04.jpg

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wege-krem z dyni

    Przygotować:
    połowę niewielkiej dyni
    4 dorodne marchewki
    4-5 łyżek Bebilon Alerlac
    ćwiartkę cebuli
    Ostry nóż

    Cebulę posiekać, zeszklić. Marchew umyć, obrać, pokroić i dorzucić do cebuli. Po 10 min podlać połową szklanki wody i dusić na małym ogniu.
    Dynię umyć, obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać 1,5 litra wody i zagotować. Dorzucić marchew, gotować pół godziny do miękkości. Zblendować. Dodać Alerlac do gęstości.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  26. san.wlodarczyk@o2.pl

    mam synka który ma 9 miesiecy jest wczesniakiem z 30tc i codziennie gotuje mu obiadki i deserki właśnie z Alerlac. Najbardziej mu smakuje Króliczek z jabłkiem.
    kawałek mięska z królika
    duże jabłko
    bebilon Alerlac
    -- mięso gotuje okolo 20/25min
    -jabłko obrane ścieram na tarce na grubych oczkach
    do garnuszka wlewam niewielką ilość wody wrzucam jabuszko i dusze.
    -potem mięsko do jabłka i blenduje dodaje Alerlac zawsze inaczej żeby zagęścić :)

    OdpowiedzUsuń
  27. A ja zaproponuję ciasteczka owocowe,bo to moje dzieci kochają najbardziej.
    Składniki:
    6-7łyżek Bebilon Alerlac
    1 kostka masła
    1 cukier waniliowy
    2 banany
    2łyżki oleju
    3/4 szklanki cukru pudru
    wypestkowane wiśnie z kompotu
    Za pomocą miksera masło utrzeć z cukrem pudrem i 1 łyżeczką cukru wanilinowego. Dodać zblendowane lub rozgniecione banany,Alerlac,olej i wyrabiac ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.Ciasto schłodzić w lodówce.Blachę wyłożyć pergaminem i układac na niem małe porcje masy. W każdej zrobić małe zagłębienie i na wierzchu po jednej wiśni. Ciasteczka piec około 20 min w 180 st. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  28. Można wymyślać torciki, biszkopciki bezglutenowe i inne... Ale nie oszukujmy się - niemowlę powinno zjeść zdrowe i lekkie danie. Mało tego! Danie musi być pyszne i bezglutenowe.

    Co zrobić?

    Wystarczy do gotowej, bezglutenowej Bebilon Alerlac dodać świeże, sezonowe owoce (unikając cytrusowych) - jabłka, maliny, jagody, wiśnie, borówki... A żeby całość miała lepszy smaczek - dodaję gęsty soczek z marchewki i jabłuszek.

    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  29. Na początku nie byłam przekonana do używania tego mleka do potraw obiadowych. Używałam go tylko do przygotowywania deserów i w sumie takich przepisów jest najwięcej. Ale jednak jak człowiek nie spróbuje to się nie przekona. Ja dzisiaj proponuje przepis na takie pulpeciki mięsno-warzywne. Polecam po 10 miesiącu życia. Potrzebujemy kawałka mięsa (ja używam królika lub piersi z indyka), małą zielona cebulkę (jakieś 2-3 gałązki), marchewka (2 łyżeczki), ziemniak (5 łyżek), mleko Bebilon Alerlac (2 miarki), woda (2 miarki), natka pietruszki lub koperku, odrobina soli i pieprzu do smaku. Przygotowanie jest bardzo proste: mięso i warzywa (cebulę, ziemniak, marchewka) gotujemy. Po wystygnięciu mielimy. Przygotowujemy mleko Bebilon i dodajemy do farszu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zieloną natkę lub koperek. Ja osobiście lepię z tego kuleczki, które podaje dziecku z innymi warzywami ugotowanymi, najlepiej z brokułem i kalafiorem:) Czasem też wrzucam takie pulpeciki do zupy lub ten farsz wykorzystuję do naleśników. Cała rodzina uwielbia. Ten przepis jest na jedną porcję dla brzdąca. Warto spróbować, bo jest pyszny!;)
    Izabela Borusińska

    OdpowiedzUsuń
  30. ZUPKA - "ZIELONO MI"

    Składniki:

    50 ml mleka modyfikowanego

    kilka różyczek brokułów

    woda

    pół łyżeczki masła lub oliwy - opcjonalnie

    Przygotowanie:

    Brokuły gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu miksujemy lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy mleko i masło lub oliwę z oliwek. Mieszamy, można lekko podgrzać. Po jakimś czasie zupę urozmaicamy nowymi składnikami, np. dodajemy kalafiora, ziemniaka lub kawałek mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  31. KOKTAJL NA CO DZIEŃ (po 8. miesiącu)

    Składniki:

    woda

    miarka Kaszki Alelac

    owoce (pół jabłka, pół banana, maliny, kiwi – opcjonalnie, pojedynczo lub w jednym koktajlu nie więcej niż trzy rodzaje owocu)

    Przygotowanie:

    Przegotowujemy wodę. Dokładnie myjemy owoce, warto przelać je wrzątkiem. Gdy woda przestygnie dokładnie mieszamy ją z mlekiem modyfikowanym, dodajemy owoce. Całość miksujemy.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  33. Kluseczki w dwóch wersjach
    15 g aktywnych suchych drożdży
    250 ml ciepłej wody plus więcej na gotowanie
    125 g margaryny bezmlecznej
    sól
    120 g brązowego cukru ja cukier zastępuje stewią
    500 g Kaszki Alerlac
    1. Drożdże wymieszać z 3-4 łyżkami wody i odstawić na kilka minut, aby powstała piana.
    2. W misce wymieszać drożdże z resztą wody, 50 g margaryny, solą, połową cukru, i kaszką. Za pomocą miksera z końcówką w kształcie haka wyrobić wszystko na gładkie ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
    3. Wyłożyć ciasto na powierzchnię posypaną kaszką i uformować kulę o średnicy ok. 25 cm. Pokroić ją na 12 równych części i formować z nich małe kuleczki rękami posypanymi kaszką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
    4. Dodatkową wodę powoli podgrzać w dużym, szerokim garnku z dobrze dopasowaną pokrywką. Powinno być go na dnie na 2 cm. Dodać 75 g margaryny, resztę cukru i wanilię.
    5. Włożyć kluski do wody. Natychmiast przykryć garnek. Gotować na średnim ogniu przez 20-30 minut. Nie wolno odkrywać garnka w czasie gotowania, bo kluski się zapadną!
    6. Otworzyć pokrywkę dopiero po usłyszeniu skwierczących odgłosów - będzie to oznaczało, że kluski mają od spodu przyrumienioną "skórkę", a z wierzchu są jasne i błyszczące - dokładnie takie mają być. Wyjąć je z garnka łopatką, po jednej na raz, i układać na półmisku rumianą stroną do góry. Podawać na ciepło z sosem owocowym my preferujemy z jabłuszka lub waniliowym.
    7. W wersji bez cukru lubimy te kluseczki z warzywami na parze marchewką, brokułem lub kalafiorem i z piersią kurczaka na parze.

    OdpowiedzUsuń
  34. Kluseczki z Alerlac.
    Do 100 ml wody wystarczy dodać 4 łyżki produktu zbożowego Bebilon Alerlac i 4 łyżki mąki pszennej (konsystencja powinna być dość gęsta). Całość wymieszać i wlewać powolutku na wrzącą, lekko osoloną wodę, tak aby utworzyły się niewielkie kluseczki. Gotować je ok. 2 minut, a następnie odcedzić na sitku. Wyśmienicie smakują polane ulubionym musem owocowym dziecka.
    Moja Izunia wcina, aż jej się uszy trzęsą i mogłaby je jeść zarówno na śniadanie, kolację jak i deser:)
    Justyna Potomska

    OdpowiedzUsuń
  35. Pyszny deserek:
    - alerlac,
    - woda,
    - bezglutenowe biszkopty,
    - banan,
    - kolorowe owoce (np. maliny lub jagody).
    Alerlac przygotować w nieco większej ilości wody niż wskazano na opakowaniu. Dodać pokruszone biszkopty i poczekać aż się rozpuszczą. Potem dodać rozduszonego banana i wymieszać wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Kolorowe owoce rozdusić (lub nie jeśli mamy już większe dziecko) i udekorować nimi kaszkę. Można np. porobić na kaszce kolorowe kropeczki jak u biedroneczki. Dzieci lubią ładnie podane jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  36. Mój przepis jest na naleśniki z owocami sezonowymi jakie akurat mamy pod ręką. :)
    Potrzebujemy:
    - szklanka wody,
    - 0,5 szklanki mąki kukurydzianej,
    - oliwa z oliwek,
    - 6 łyżek Alerlac,
    - owoce,
    - szczypta soli.

    Wodę mieszamy z Alerlac. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania masy naleśnikowej. Smażemy naleśniki na bardzo rozgrzanej patelni, posmarowanej minimalnie oliwą (najlepiej posmarować patelnie pędzelkiem nasączonym w oliwie). Smażemy z dwóch stron. Do środka wkładamy owoce.
    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  38. Przy Jasiu który ma alergie sami jeszcze dokładnie nie wiemy na co jest straszny problem. Bebilon Alerlac poznałam jakiś czas temu jak testowaliśmy czy będzie jakaś reakcja alergiczna, i był to strzał w 10. Jaś czasem zajada go jako kaszkę z pokrojonym bananem lub malinami. Ale furorę robi u nas robi zupka dyniowa z kluseczkami z bebilon Alerlac.
    Przygotowanie:
    Dynię gotuje na rosołku i wszystko miksuję . Delikatnie doprawiam. Dodaje odrobinke masełka lub oliwę z oliwek. Do zupki robie lane kluseczki z kilku łyżeczek mąki kukurydzianej połączonej z jajkiem i Bebilonem Alertec, wylewam na wrzątek i tak powstają pyszne kluseczki. Które podaje z zupka dyniową, sama ja uwielbiam. Właśnie dziś po kolejnej wizycie u dermatologa i stwierdzeniu zaostrzenia AZS mamy być szczególnie uczuleni na to co je synek. Karmiłam go długo piersią, a teraz po odstawieniu wydaje mi się, że mamy coraz Bekszy problem z alergia.

    OdpowiedzUsuń
  39. MASZ BABO PLACEK

    Potrzebujemy:
    3 łyżki wody
    2 łyżki Alerlac
    1,5 płaskiej łyżki mąki ryżowej
    banan
    olej

    Przygotowanie:

    Obieram banana i miksuję go na gładką papkę. Mój synek nie chce jeść zwykłych placków, więc muszę urozmaić ich skład owocami. Alerlac mieszam z 3 łyżeczkami wody, gdy masa stanie się jednolita dodaję resztę składników i ponownie mieszam. Dodaję do tego łyżeczkę oleju, ale nie dodaję go już później do smażenia. Na rozgrzanej patelnię formuję małe placki. Smażę je około 2-3 minuty na każdą stronę, sprawdzając czy są rumiane.

    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  40. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń


  41. Batoniki bananowe
    Alerlac
    Banany
    Płatki ryżowe
    Płatki jaglane
    Płatki gryczane
    Płatki migdałowe
    Ziarna słonecznika
    Rodzynki
    Żurawina

    Bardzo dojrzałe banany trzeba rozgnieść widelcem dodając kilka kropli soku z cytryny, łyżeczkę oliwy i do tej papki dorzucić różne płatki, ziarna i bakalie w proporcjach uzależnionych upodobaniami.
    Mieszamy do uzyskania lepkiej konsystencji.
    Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem i piec w 190 °C przez 10-15 minut, aż podeschnie i się lekko zrumieni.
    Batoniki wykrawać gdy wypieczona masa jest jeszcze ciepła.

    OdpowiedzUsuń
  42. Słodki batat, zgrabna marchewka i jędrna pietruszka (drobniutko pokrojone) wskoczyły raz mamie do garnuszka,
    seler naciowy pozieleniał z zazdrości i również stawił się w gotowości.
    Mięsko z indyka pominięte być nie chciało i chęć uczestnictwa w daniu
    zadeklarowało,
    więc je mama szybko do garnka zaprosiła, a całość oregano, bazylią i
    majerankiem wzbogaciła.
    Gdy składniki na małym ogniu bulgotały powoli- bez dodatku żadnej soli,
    dołączyła do nich czerwona soczewica (pół szklanki)- smaczna i delikatna „diablica”.
    Do tego wszystkiego mama 3 łyżeczki Bebilon Alerlac do garnka dodała i
    tym samym dodatkowych wartości odżywczych zupce nadała.
    Zdrowe, pożywne i wartościowe danie dla najmłodszych już gotowe!

    OdpowiedzUsuń
  43. Tak się w naszym rodzinnym życiu złożyło, że to nie żona siedzi z naszym małym łobuziakiem ale ja tak wiec jako główny inspektor do spraw żywienia w naszym domu zostawiam przepis na łakocie mojej babci lekko zmodyfikowany na potrzeby naszego alergika...
    ciasteczka Paskudki:
    -90gr klarowanego masła
    -70gr orkiszowej mąki
    -3 łyżeczki Bebilon Alerlac
    -50gr płatków owsianych
    -50gr cukru czcinowego
    -troszkę dżemu żurawinowego wymieszanego z łyżeczką Bebilonu dla zagęszczenia
    Foremki z kruszonką pieczemy do zarumienienia się, nakładamy po kropelce dżemu i zapiekamy całość jeszcze przez 5-7 minut.
    Choć wizualnie może nie są to najpiękniejsze delicje jednak w smaku są naprawdę wyborne. Wydaje się proste prawda? Lecz to nie wszystko. Żeby najbliżsi dostali wszystko to co najlepsze trzeba do swego dzieła dołożyć kilka składników niedostępnych na sklepowych półkach. Kruszonkę po wyrobieniu owijam ciepłym dotykiem pomocnej dłoni i doprawiam kilkoma pieszczotliwymi słowami. Kiedy całość się przegryzie dosypuję szczyptę dziecięcej radości i odrobinę spontaniczności. Oczywiście wszystko dodaję z głową bo wcale nie chcę przeprowadzać kuchennych rewolucji jak pani Gessler ani łamać wszystkie kuchenne zasady jak Okrasa. No bo po co? Wole słuchać rady babci, że przez żołądek do serca i piec jej Paskudki. Patrząc na spokojnie śpiącą obok mnie żonę i naszego kochanego szkraba chyba mogę stwierdzić, że w moim wykonaniu przepis na miłość istnieje nie tylko na ekranie telewizora :) Pozdrawiam Marcin Biały

    OdpowiedzUsuń
  44. Ciasteczka owsiane mogą być pyszne a co najważniejsze zdrowe.
    Moje Maluchy uwielbiają i często dopominają się "coś słodkiego" dlatego potrzebny był zdrowy pomysł na ciacha od zaraz.
    Potrzebujemy:
    cukier pół szklanki
    8 łyżeczek Bebilon Alerlac
    bezmleczna margaryna
    1 szklanka płatki owsiane
    ! szklanka ziarna słonecznika, pestek dyni,

    Są pyszne!! polecamy z Maluchami :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Kiedy beda wyniki konkursu?

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!