sobota, 19 grudnia 2015
wegańskie trufle piernikowe
Trufle, podobnie jak piernik czy pierniczki, pojawiają się u nas właściwie tylko w okolicach Bożego Narodzenia. Do tej pory najbardziej lubiliśmy trufle rumowe, ale już nam się ciutas przejadły, więc musiałam pomyśleć o czymś innym. No to zrobiłam piernikowe. Fajowe bardzo, z pokruszonymi pierniczkami, aromatyczne i świąteczne jak należy. Pycha!
Przygotować należy:
szklankę roślinnego mleka w proszku
3 pełne łyżki bezmlecznej margaryny lub masła klarowanego (z masłem nie będą już vegan)
ok. 2-3 łyżki wody
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki połamanych na pył kruchych ciasteczek korzennych*
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
do obtaczania: ok. 2 łyżki karobu wymieszane ze sporą szczyptą cynamonu
Wymieszać wszystkie suche składniki, także pokruszone ciasteczka. Tłuszcz rozpuścić i dolać wraz z wodą do suchych składników. Wymieszać i wyrabiać łyżką, aż masa będzie jednolita. Następnie formować dłońmi nieduże kulki i obtaczać je w karobie wymieszanym z cynamonem.
*ja używam cienkich pierniczków Anna's
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńpierniczkowe trufle? to musi być coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają takie kule. Muszą bardzo smakować :)
OdpowiedzUsuńU'lala wyglądają cudownie! Wgryzłabym się w jedną heh ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wyglądają idealnie i bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń