sobota, 19 grudnia 2015

wegańskie trufle piernikowe


Trufle, podobnie jak piernik czy pierniczki, pojawiają się u nas właściwie tylko w okolicach Bożego Narodzenia. Do tej pory najbardziej lubiliśmy trufle rumowe, ale już nam się ciutas przejadły, więc musiałam pomyśleć o czymś innym. No to zrobiłam piernikowe. Fajowe bardzo, z pokruszonymi pierniczkami, aromatyczne i świąteczne jak należy. Pycha!
Przygotować należy:

szklankę roślinnego mleka w proszku
3 pełne łyżki bezmlecznej margaryny lub masła klarowanego (z masłem nie będą już vegan)
ok. 2-3 łyżki wody
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki połamanych na pył kruchych ciasteczek korzennych*
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
do obtaczania: ok. 2 łyżki karobu wymieszane ze sporą szczyptą cynamonu

Wymieszać wszystkie suche składniki, także pokruszone ciasteczka. Tłuszcz rozpuścić i dolać wraz z wodą do suchych składników. Wymieszać i wyrabiać łyżką, aż masa będzie jednolita. Następnie formować dłońmi nieduże kulki i obtaczać je w karobie wymieszanym z cynamonem.

*ja używam cienkich pierniczków Anna's

Kup zanim zniknie! 

Wyprzedaż "100 smakołyków..." - tylko 19 zł! 

5 komentarzy:

  1. pierniczkowe trufle? to musi być coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wyglądają takie kule. Muszą bardzo smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U'lala wyglądają cudownie! Wgryzłabym się w jedną heh ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają idealnie i bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!