niedziela, 6 grudnia 2015

wegańskie mince pies


No to zaczynamy serię przepisów bożonarodzeniowych - przepisem z książki, na przepyszne mince pies, czyli kruchutkie babeczki z aromatycznym nadzieniem z moczonych w brandy suszonych owoców. Gwiazdki wigilijnego stołu dla małych alergików mogą was straszyć zawartością alkoholu, ale zapewniam, że nie ma się czego bać, bo brandy zostawi jedynie swój wykwintny posmaczek, alkohol natomiast ulotni się podczas pieczenia. Ku rozpaczy niektórych...
Weźmy:

na ciasto:
200 g mąki
100 g bezmlecznej margaryny
łyżkę cukru pudru
szczyptę soli
zimną wodę
na nadzienie:
ok. 220 g dozwolonych suszonych, niesiarkowanych owoców (fig, rodzynków, moreli, daktyli, żurawiny etc.)
3-4 łyki dżemu morelowego*
4 łyżki brandy (lub innego aromatycznego, mocnego alkoholu, np.: karmelówki lub koniaku)
4 łyżki soku jabłkowego lub innego dozwolonego
opcjonalnie - 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Suszone owoce drobno pokroić, przełożyć do miseczki, zalać sokiem wymieszanym z alkoholem, przykryć i odstawić do lodówki na całą noc. Zagnieść kruche ciasto dodając tylko tyle wody, by masa była zwarta i elastyczna. Rozwałkować je na grubość 2-3 mm i wyciąć tyle samo kółek, ile gwiazdek (kółka wycinam szklanką, a gwiazdki foremką do ciastek). Kółkami ciasta wylepić formy na małe babeczki. Owoce wyjąć z lodówki, wymieszać z dżemem i przyprawą do piernika. Farszem wypełnić ciasto w foremkach, a na wierzchu każdej babeczki ułożyć gwiazdkę, lekko dociskając brzegi. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (termoobieg) i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

*najlepiej domowego, robi się go tak samo, jak dżem brzoskwiniowy, tylko z moreli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!