wtorek, 22 grudnia 2015

bezglutenowe łazanki ze słodką kapustą


Jak wszem i wobec wiadomo, wigilijne przysmaki średnio nadają się dla dzieci. Mój żeński potomek kategorycznie odmawia wszystkiego prócz ryby i barszczu. Potomek męski osiągnął już odpowiedni wiek, by uzyskać zezwolenie na jedzenie grzybów, więc może więcej, no i jest zdecydowanie bardziej otwarty, chętnie skubnie tego i owego, nawet śledzia w cebuli. Ale jak był w wieku siostry, to również niemal niczego z wigilijnych potraw tknąć nie chciał. Wyjątkiem były łazanki z kapustą, przyrządzane specjalnie dla niego, tak bardziej na słodko i łagodnie. Niezłe, ale raczej nie w guście dorosłych. Za to smakują dzieciom. I o to chodzi.
Należy mieć:

na łazanki:
mąkę kukurydzianą - ok. 1/2 szklanki
lekko ciepłą wodę
na kapustę:
szklankę poszatkowanej słodkiej kapusty
2 pieczarki
małą cebulkę
śliwkę suszoną bio
łyżkę oleju
po szczypcie kminku i majeranku
sól i pieprz do smaku

Pieczarki i śliwkę pokroić w małe kawałki, cebulę w drobną kosteczkę. Rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim cebulę z pieczarkami. Dorzucić śliwkę, a następnie kapustę, doprawić, podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż kapusta zmięknie. Wówczas przygotować łazanki: mąkę wsypać do miski i stopniowo dodając wodę, wyrabiać zwarte, elastyczne ciasto makaronowe. Ciasto cienko rozwałkować i radełkiem do pizzy pokroić w łazanki. Kluski wrzucić na osolony wrzątek, przykryć i zagotować. Odcedzić i od razu dodać do kapusty. Dobrze wymieszać, ewentualnie doprawić i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!