wtorek, 10 listopada 2015
schabowe panierowane bez jajka
Dawno dawno temu, na obiedzie u babci podano schabowe. Oczywiście NieAlergikom, dla mojego syna był schab w morelach czy tam ze śliwką, mniejsza z tym. Trzeba wam wiedzieć, że schabowe babci, czyli mojej mamy to najlepsze schabowe na świecie, rozkosznie chrupiące i aromatyzowane kminkiem oraz majerankiem, poezja smaku. Jemy sobie, niom niom, nie ma to jak mamusiny obiad, gdy nagle widzę, że syn mój wpatruje się w nasze kotlety (konkretnie w giganta na talerzu taty) takim wzrokiem, jaki zazwyczaj mają ludzkie samce patrząc na nagie panie. No cóż, to wiele mówiące spojrzenie zostało do dziś, z tym, że teraz kierowane jest w dobrą stronę, znaczy się na ładne koleżanki. Trochę w tym mojej zasługi, jako że natychmiast po tamtym pamiętnym babcinym obiedzie, poczyniłam rozkminę dotyczącą schabowego w panierce bez jajka. Dlatego nie ma zdjęcia - to przepis z archiwalnego kukbuka. Sposób jest nieprzyzwoicie prosty, w związku z tym może i nie ultraskuteczny, ale za to bez fujowatych udziwnień. Pycha. Idealny, bo jakże jednak polski, na świętowanie odzyskania niepodległości.
Weźcie:
schab środkowy - ilość plastrów w zależności od żądanej porcji
masło klarowane lub kokosowe
na panierkę do wyboru: pokruszone płatki kukurydziane bio lub bułka tarta
sól, pieprz, mielony kminek i majeranek - do smaku
olej lub inny tłuszcz do smażenia
Kotlety rozbić cienko, posolić, popieprzyć, ewetualnie pomajerankować oraz pokminkować i odstawić na 10-15 minut, by mięso nabrało aromatu. Następnie posmarować roztopionym tłuszczem i wycisnąć w panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych lub bułce tartej, Smażyć z obu stron jak tradycyjne schabowe. Po usmażeniu układać na papierze kuchennym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
polecam również panierować kotlety w amarantusie np :) moja córa wcina aż miło. w płatkach najczęściej nuggetsy z indyka robimy :)
OdpowiedzUsuń