środa, 25 listopada 2015

sagoo kokosowe


Dziś na Smakołykach gościmy Dżordżę, autorkę arcyciekawego bloga Zimno i Pada. Z Mają znamy się od dawna, ma alergicznych chłopaków, a teraz, wzbudzając we mnie nieznane nawet mnie samej pokłady zazdrości wzięła i wyjechała sobie pomieszkać na Mauritiusie.
I właśnie z tego rajskiego miejsca przymajlował pełny przepis na bezglutenowe i bezmleczne kokosowe sagoo. Wraz ze zdjęciem! Pyszne, gorąco polecam, podobnie jak dżordżowego bloga - laska fajnie pisze!
Trzeba mieć (na 4 porcje):

ok. 1/2 kubka sagoo (czyli kulek tapiokowych, jak mniemam)
mleko kokosowe
2 łyżki cukru
nieco wiórków kokosowych
mus owocowy (najlepiej ze świeżego mango)
wodę

Kulki namoczyć w wodzie, a następnie gotować ok. 10 minut często mieszając, aż staną się przejrzyste i będą przypominać kawiorowy kisiel. Dodać nieco mleka kokosowego oraz wiórki i cukier, wymieszać. Masę przełożyć do miseczek i dać na wierzch (uwaga, teraz będzie cytat):
• w wersji bounty  - gorzką czekoladę. 
• w wersji owocowej, mus np. z mango (u nas wiosna i właśnie mango dojrzewają), ale można pewnie wszelkie możliwe kombinacje, co kto lubi i może.
Uścisk
Maja




3 komentarze:

  1. Mmm delikatnie i slodko, czegoo cjciec wiecej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow jaki ciekawy przepis. Nigdy czegoś takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!