niedziela, 15 listopada 2015

masło dyniowe


Masło dyniowe to nie jest przysmak z naszego kulinarnego kręgu kulturowego, ale warto go sobie zaanektować, bo to smarowidełko nie tylko smaczne, ale też zdrowe, łatwe do zrobienia i wielozadaniowe. Bo takowym masłem można nie tylko smarować tosty. Może być farszem do naleśników lub tart czy tartaletek, może być składnikiem ciasta, nadzieniem kruchych pierożków i tak dalej. No i dynia rzadko uczula. Gorzej z przyprawami, dlatego użyjcie tych, które są bezpieczne albo żadnych - masło dyniowe nawet bez przypraw jest smaczne.
Weźmy:

litr puree z pieczonej dyni
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki kwaśnego soku*
łyżeczkę cynamonu
po szczypcie soli, gałki muszkatołowej i ziarenek wanilii

Wymieszać wszystkie składniki w płaskim szerokim rondlu lub na patelni i smażyć na niezbyt dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż masa się zredukuje i mocno zgęstnieje. Gdy masa zacznie gęstnieć, mieszać częściej, by się nie przypaliła. Przełożyć do wyprażonych słoiczków, zakręcić i odstawić. Gdy wystygnie przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu tygodnia.

*nie jest to konieczne, ale dobrze wpływa na smak

Bezglutenowe śniadanie dla dziecka

10 komentarzy:

  1. Mniam, cóż za pyszności, jutro lecę po dynię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm super pomysł :) Takie masło to chętnie polubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłowe! Myślę, że na grzankach z serem pleśniowym byłoby boskie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze mnie to masło w nazwie zastanawia, skoro to bardziej dżem czy inna marmolada... Ale; jak zwał, tak zwał. Ważne, że jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi obłędnie! Kocham wszystko, co dyniowe, więc na pewno bym się z takim masełkiem polubiła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda obłędnie, mamy chętkę na takie dyniowe masło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o widzę masło bardzo podobne do mojego. Jest przepyszne :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale że... zerżnęłam twój przepis? Spoko, nawet nie wiedziałam o jego istnieniu. Amerykańskie agregatory kulinarne każdego października pękają w szwach od setek przepisów na ten dyniowy dżem, więc raczej nie jest to nic niezwykłego ;)

      Usuń
    2. nie broń Boże! :) po prostu potwierdzam, że jest przepyszne :) w końcu wszystko zostało już kiedyś wymyślone, tak samo ten przepis, na pewno wiele lat przede mną ;)

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!