poniedziałek, 2 listopada 2015

cynamonowe bułeczki z rodzynkami


Matka Smakołyk lekko nie ma. Może gdyby doba trwała z pięćdziesiąt godzin, byłoby jej lżej. Ale nie trwa i tak to zdarza się, że dziecko jedno z drugim odkrywa, że matka nie zrobiła wałówki do szkoły/przedszkola. Zapomniała, cholera jedna. Wtedy można się sposiłkować jakimś owocem, własnoręcznie umajoną kanapką oraz zajrzeć ratunkowo do zamrażarki i znaleźć tam, na przykład, proste i smaczne bułeczki śniadaniowe ad hoc do lunchboxa. Taka buła zamiast zdrowej, wypełnionej domowym pieczystym, warzywami i kiełkami kanapeczki zawsze jest, niestety, mile widziana. No trudno.
Należy mieć:

na ciasto:
500 g mąki (najlepiej jasnej orkiszowej)
150 g cukru
łyżkę cukru z pieczoną wanilią
ok. 1,5 szklanki wody lub mleka roślinnego
25 g świeżych drożdży
80 ml klarowanego masła lub bezmlecznej margaryny
szczyptę soli

na nadzienie:
5-6 łyżek ghee lub bezmlecznej margaryny
cukier brązowy
cynamon
rodzynki (lub inne suszone owoce, pokrojone)*

Z pół szklanki letniej wody, rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, a gdy "ruszy", dodać go do reszty mąki wymieszanej z solą, obydwoma rodzajami cukru i mlekiem (lub wodą). Dobrze wyrobić mikserem z hakami do ciasta, dolewając ewentualnie tyle mleka lub wody, by ciasto miało elastyczną, dość zwartą konsystencję. Dodać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać. Gdy ciasto będzie gładkie, odstawić je w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat i rozwałkować prostokąt o grubości +/- 1 cm. Posmarować je roztopionym tłuszczem, posypać cienką warstwą cukru oraz cynamonem (do smaku). Rozłożyć bakalie i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie roladę pokroić na plastry o grubości ok. 2-3 cm i poukładać je "bokiem" na natłuszczonej blasze. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (termoobieg).  

*bułeczki wspaniale smakują z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej - jeśli taka skórka was nie uczula, dodajcie koniecznie nieco posiekanej skórki do nadzienia

Kuchnia skandynawska 2015

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie cynamonowe bułeczki, genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie bułki! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. u nas tego typu buły zawsze powstają w weekend a potem dojadamy cały tydzień :/
    piękne ślimaczki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam! Witam Cię w akcji ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Buly zrobiłam ale raczej wyladuja w koszu ciasto wyszlo ladne gladkie choc klejące i leżące jakby za dużo wody co Pani myśli ja kompletnie nie znam się na drożdżowym tylko z jednego przepisu ni wychodzilo ale musza teraz być bez mleka i jajek dla syna może podpowie mi Pani co skiepscilam.
    Anna Paterek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, nie byłam przy robieniu ciasta, ale zapewne za dużo wody, skoro nie dało się formować. Ilość wody zależy od mąki, dlatego zawsze w przepisach podaję ilość "około". Niestety, trzeba nabrać wprawy, potem będzie szło jak z płatka.

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!