czwartek, 29 października 2015

mleko owsiane waniliowe


U nas waniliowe, bo mlek roślinnych używamy już tylko śniadaniowo, ale wanilię możecie pominąć. Zdecydowanie najłatwiejsze w robocie ze wszystkich wegańskich napojów mających imitować krowi dar. Raczej neutralne w smaku, delikatne, całkiem sympatyczne. Tak sympatyczne, że z pewnością wyprze mleko ryżowe.
Trzeba mieć:

szklankę płatków owsianych
4 szklanki wody
1/2 laski wanilii
melasę do smaku

Szklankę wody zagotować z wanilią i odstawić. Gdy woda będzie letnia, wyjąć laskę wanilii i zalać płatki. Odstawić na noc, dolać resztę wody (woda ma być zimna) i dobrze zblenderować. Jeśli płyn będzie za gęsty, dolewać wody do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Sitko wyłożyć bawełnianą ściereczką i przecedzić napój. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Przelać do butelki i wstawić do lodówki. Zużyć w ciągu 2-3 dni, zawsze przed użyciem wstrząsnąć.

3 komentarze:

  1. takie domowe mleko jest świetnie, nieporównywalne z kupnym!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie ciekawe mleko. chęetnie bym spróbowała :) Domowego nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł fantastyczny. Widać, że wszystko można zrobić. Jesteś mistrzynią wynalazków :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!