poniedziałek, 7 września 2015

wyborny królik w sosie śmietanowym dla NieAlergika


Z wiadomych powodów królik kojarzył mi się zawsze z mdłym kawałkiem mięsa, na który skazane było starsze z moich dzieci w czasach nasilonej alergii. Gdy dostałam tuszkę od wujka Marcina (dostała mi się też szynka z dzika, pycha!), przyjęłam ją kurtuazyjnie, a potem zaczęłam rozmyślać, co by tu z niej zrobić, żeby dało się zjeść. No i zrobiłam klasycznie, w śmietanie, przy czym okazało się, że królik potrafi smakować wyśmienicie, zwłaszcza, gdy potrawa jest... odgrzewana. Alergicy mogą sobie podmienić śmietanę na śmietankę roślinną lub w ogóle tego składnika poniechać. Też będzie dobre, no, ale nie arcysmakowite, niestety.
Należy mieć:

tuszkę króliczą*
ok. 200 ml śmietany
ok. 100 g dobrej, wędzonej kiełbasy (lub boczku)
cebulę
łyżkę musztardy
sól, pieprz i tymianek - do smaku
mąkę do oprószenia mięsa
łyżkę masła + 2 łyżki oleju
bulion lub bulion + nieco białego wina (zrobiłam na samym bulionie)

Tuszkę umyć i podzielić na części. Posolić, popieprzyć, posypać tymiankiem i posmarować musztardą. Odstawić. Cebulę oraz kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z olejem. Odsunąć. Królika oprószyć mąką i podsmażyć ze wszystkich stron na patelni, na której smażyła się kiełbasa z cebulą. Zalać bulionem i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, czyli przez ok. godzinę. Wtedy dodać śmietanę i zagotować.

*jedna tuszka przy większych apetytach może okazać się niewystarczająca, dlatego nawet lepiej użyć dwóch

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takiego króliczka :) W tym tygodniu zaplanowany jest na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tej pory sama nie porywałam się na królika, muszę to zmienić, przepis zaje....fajny do koniecznego wykorzystania. I nawet wegetarianie muszą suplementować B12, więc czemu nie takim pysznym królikiem :) Nie obrażam oczywiście wegetarian to taki żart osoby która jada mięso bardzo rzadko ale jednak jada.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam nigdy królika. Trzeba będzie w końcu spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mięso z królika jest bardzo delikatne no dla alergików idealne :) jak dla mnie bomba

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mogę tak zrobić kurczaka albo indyka?
    Pozdrawiam!
    Natalia

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłem już królika w śmietanie-smakował mi bardzo ale w tym przepisie po dodaniu własnoręcznie wędzonego boczku to po prostu niebo w gębie.Pozdrawiam Marek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie czasem drobny dodatek, a ratuje ;)
      A masz własną wędzarnię? Przymierzam się do takowej, ale zupełnie nie wiem, jak się zabrać... Na razie stanęła taka podstawa pod piec do chleba, ale może by się to dało pożeniować z wędzarnią?

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!