wtorek, 15 września 2015

jogurtowiec ze śliwkami dla NieAlergika


Przepyszne, proste ciasto ze śliwkami zawsze się sprawdza. Jest mięciutkie, lekko wilgotne 
i aromatyczne. To jest ciasto z jajkami i na jogurcie, ale alergicy nie muszą z tego powodu czuć się źle - mogą przecież położyć sobie śliwki zamiast gruszek na ten placek z owocami.
Należy mieć:

350 g mąki
250 ml jogurtu
180 g cukru
40 g rozpuszczonego masła
2 jajka
2 łyżeczki cukru z wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 3/4 kg słodkich śliwek
łyżkę brązowego cukru wymieszaną z płaską łyżeczką cynamonu (opcjonalnie)

Owoce umyć i rozłożyć na papierowym ręczniku. Jogurt i jajka wyjąć z lodówki na co najmniej godzinę przed przygotowywaniem ciasta. Zmiksować masło z jajkami, wlać jogurt i miksować jeszcze przez chwilę. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, na wierzchu poukładać śliwki, ewentualnie posypać je cukrem i cynamonem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. godzinę, do suchego patyczka.

10 komentarzy:

  1. Najlepsze jest ciasto jogurtowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co jak co, ale jogurtowe ciasta są jednymi z lepszych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To mój ulubiony rodzaj ciasta, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, częstuję się kawałeczkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jogurtowe często u mnie jest ,ale ze śliwkami nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki śliwkowiec zawsze ma u mnie wzięcie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chodzi tutaj o jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!