środa, 26 sierpnia 2015

wegańskie kopytka z sosem warzywnym


Niektóre dzieci tak mają, że za warzywami nie przepadają. O, zrymowało mi się... W każdym razie niektóre tak mają. A warzywa, jak wszyscy wiemy, są w diecie megaważne, zwłaszcza alergika, który i tak niewiele może jeść, więc skąd ma brać różne dobroci typy witaminy i minerały. Te kopytka wyciągnęłam z czeluści archiwalnego, alergicznego kukbuka, dlatego nie ma foty. Ja je bardzo lubiłam, Jeremi średnio, ale jadł, no bo jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma. A poza tym kopytka są tak niom, że nawet z podejrzaną paciają smakują, zwłaszcza przysmażone na złocisto. Polecam, ojojojoj, jakże serdecznie polecam.
Weźmy:

na kopytka:
ugotowane ziemniaki (3-4 sztuki)
mąkę*
na sos:
2 szklanki dozwolonych w diecie warzyw (np.: cukinii, cebuli, kapusty, marchewki, pasternaku, dyni, groszku etc.)
po szczypcie: rozmarynu, oregano, tymianku lub innych dozwolonych ziół
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy lub masła klarowanego

Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach (kapustę i cebulę poszatkować drobno, groszek zostawić w całości) i powoli podsmażać na tłuszczu - powinny być jędrne, ale nie twarde. Doprawić, jeszcze chwilę poddusić, ale nie odparowywać całkowicie wody. W zależności od upodobań małego alergika, zmiksować je na aksamitny sos lub zostawić tak, jak jest. Jeszcze ciepłe kartofle przecisnąć przez praskę. Uformować placek i podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjąć i miejsce wypełnić mąką lub skrobią. Dodać czwartą część ziemniaków i wyrobić ciasto. Z ciasta utoczyć wałek (gdyby ciasto się kleiło, podsypywać mąką) i pokroić go na "kopytka". Kluski wrzucić do osolonego wrzątku i wyjąć łyżką cedzakową, jak tylko wypłyną. Podawać polane sosem warzywnym.

*bezglutki biorą mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą

Wegetariański obiad V

6 komentarzy:

  1. ale to danie musiało smakować wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kopytka, a z takim sosem to muszą być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham kopytka! :) Z takim sosem muszą być mega smaczne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Niby zwykłe kopytka, a tak fajnie i niecodziennie podane-z sosem warzywnym. Bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pomysłowe smaczne i jakże inne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo mi się podoba ten sos warzywny, nigdy takiego nie robiłam. Czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!