piątek, 17 lipca 2015

wegańskie lody chałwowe


Lody chałwowe są nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Jeśli tahinę przygotujemy w domu z niełuskanego sezamu, to takie lody będą "bombą wapniową". Kto bywa na Smakołykach, ten wie, że bardzo lubię przygotowywać lody (tak tak, świadomie nie użyłam słowa "robić"), zwłaszcza dla NieAlergika, tylko z publikacją przepisów cienko, bo po pierwsze, nie umiem fotografować lodów, a po drugie tak szybko znikają, że ciężko zdążyć do nich z aparatem. Ale obiecuję poprawę.
Trzeba mieć:

500 ml śmietanki roślinnej
3 łyżki mleka roślinnego w proszku
3 łyżki cukru trzcinowego
łyżkę oleju
tahinę - do smaku, 2-3 pełne łyżki

Śmietankę, mleko w proszku, cukier i olej wymieszać, postawić na ogniu i podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Ostudzić, dodać tahinę i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Masę przelać do maszyny do lodów i po wstępnym zmrożeniu przełożyć do pojemnika, a następnie wstawić do zamrażarki.

11 komentarzy:

  1. dzisiaj będzie upał - takie pyszne lody się przydadzą :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chałwowe! Ale genialne! Coś wspaniałego, poproszę gałkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chałwę uwielbiam, lody też. Tak więc Twoje lody pochłonęłabym od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój Ł. uwielbia lody chałwowe! Już mam przepis, żeby dla niego zrobić :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też uwielbiam kręcić lody :) Chałwowe mi się marzą, ale miejsca w zamrażarce brak...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ te lody musiały być pyszne! :)
    Wyglądają bosko! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, nigdy nie próbowałam takiego smaku

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis, koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny pomysł, nie pomyślałam, żeby zrobić lody chałwowe, choć to przecież taki dobry i prosty pomysł (czy to wegańskie, czy nie, dla mnie obojętne akurat :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!