czwartek, 2 lipca 2015

gołąbki z cukinią (bez ryżu)


Jeszcze jeden przepis wyciągnięty z czeluści archiwalnego kukbuka. Nie robimy już dziś, ale robiliśmy w czasie, gdy testowaliśmy, czy ryż przypadkiem aby nie uczula. Nie uczulał, jak się szczęśliwie okazało, ale gołąbki z cukinią zamiast ryżu były całkiem smaczne. Dziś to sobie tak myślę, że one całkiem fit są, to może powinnam wrócić do przepisu i robić sobie...
Trzeba mieć:

200 g dozwolonego, mielonego mięsa (np. indyka, wieprzowiny)
kilka liści kapusty (4-5, najlepiej młodej)
młodą, małą cukinię
plaster cebuli
łyżeczkę oleju
sól i pieprz (pieprz niekoniecznie, jeśli podrażnia)

Liście kapusty lekko zblanszować, cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić w kosteczkę i lekko zrumienić na oleju. Do mięsa dodać cukinię i cebulę, doprawić, wymieszać. Farsz zawijać w liście kapusty, układać dość ciasno w garnuszku. Zawinięte gołąbki podlać wodą z blanszowania liści kapusty, przykryć i gotować na małym ogniu, w zależności od wielkości gołąbków, od 20 do 30-35 minut. Jeśli w diecie dozwolone są pomidory, można gołąbki podać z sosem pomidorowym.

11 komentarzy:

  1. To coś dla mnie, bo takie z ryżem są dla mnie niejadalne. Ja mam zawsze extra z samym mięsem, ale muszę podsunąć pomysł z tą cukinią. Bo przyznam się, że gołąbki tylko mój tata u nas robi:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł. Muszę takie spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe ,uwielbiam cukinię .

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe, dobrze, że mimo to okazało się, że na ryż nie ma uczulenia. Przy tym "zarobiłaś" jeden przepis więcej! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przedwczoraj robiłam gołąbki, szkoda, że nie z cukinią! Muszą być wyborne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł, muszą być pyszne. I rzeczywiście całkiem fit :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super pomysł z pewnością pomysł wykorzystam :) kocham cukinie

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda że już nie robicie bo wpadłabym na degustację z miłą chęcią

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja cukinię mogłabym jeść bardzo często, a gołąbki wypróbuję napewno :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja chcę takich gołębi! Super pomysł z tą cukinią :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!