poniedziałek, 27 lipca 2015

aromatyczna konfitura z agrestu (idealna do mięs)


Agrest to raczej specyficzny owoc. Kiedyś bardzo popularny, dziś nieco zapomniany. Nie oszukujmy się - jego smak zależy od dodatków, a najlepsze konfitury robią się z niedojrzałych owoców. Nie należy do często uczulających produktów, dlatego warto go wprowadzić do diety alergika. My bardzo lubimy dżem agrestowy, doprawiony wanilią i cynamonem. Dziś pokażę wam konfiturę mniej słodką, za to bardzo aromatyczną i lekko ostrą, która jest świetnym dodatkiem do mięs.
Należy mieć:

500 g agrestu
2 cm kawałek imbiru
5 łyżek cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki drobno posiekanej skórki z limonki (alergicy pomijają)
goździk
chili - do smaku

W rondlu rozpuścić cukier, dodać obrany, starty na tarce o grubych oczkach imbir i karmelizować go kilka minut. Następnie wrzucić oczyszczony agrest, skórkę limonki oraz goździk i smażyć konfiturę powoli, aż owoce będą szkliste. Wtedy dodać do smaku chili, wymieszać i spróbować - próbować należy konfiturę lekko przestudzoną na łyżce, by się nie poparzyć. Jeszcze chwilę przesmażać, a następnie przełożyć do wyprażonych wecków i zamknąć. Pasteryzować ok. 20 minut.

9 komentarzy:

  1. A jak do sera musi obłędnie smakować:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do mięs to biorę w ciemno!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam w ubiegłym roku z większą ilością cukru i sam agrest - wyszedł genialny - kwaskowaty przełamany słodkością cukru, pyszny na kanapki.

    OdpowiedzUsuń
  4. W dzieciństwie dżem agrestowy,obok powidła ze śliwek,był moim ulubionym.Teraz chętnie sięgnełabym po coś agrestowego do mięska:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. p.s. post z chlebkiem się nie wyświetla:(

      Usuń
  5. Połączenie agrestu z imbirem i limonką musi być pyszne-całkowicie trafia w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi smakować cudnie :) Agrest <3

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!