wtorek, 2 czerwca 2015

konkurs z Ballarini Lucca - rozwiązanie


Bardzo serdecznie dziękuję Wam za udział w konkursie Ballarini Lucca! Propozycji było sporo, a wybór niezwykle trudny, bo wszystkie brzmiały tak wspaniale, że chcielibyśmy spróbować każdej z konkursowych pyszności. Naprawdę ciężko było... Ale po wielogodzinnych dyskusjach i nieprzespanych nocach doszliśmy w końcu do porozumienia w tej kwestii, czyli do wniosku, że najbardziej chcielibyśmy uraczyć się warzywnym indyjskim daniem pełnym niezwykłych aromatów, bo kochamy warzywa, zwłaszcza w takich aranżacjach:

"Uprażyłabym na oliwie czarną gorczycę, kmin i adżwan, następnie drobno posiekaną cebulkę, imbir i kurkumę, szczyptę asafetydy i liście curry. Kiedy mamy już aromatyczną podstawę dajemy co tylko dusza zapragnie, kawałek brokuła, kalafior, cukinię, paprykę, zielony groszek i seler naciowy. Podsmażamy to chwilę, podlewając wodą lub bulionem, aż warzywa zmiękną.Wlewamy puszkę mleka kokosowego, przykrywamy i dusimy 15 minut. Następnie doprawiamy do smaku solą, skrapiamy sokiem z limonki, obsypujemy natką pietruszki i zjadamy z ryżem."


Tym samym widoczny na zdjęciu garnek z pokrywką zamieszka w kuchni Łucji.

Gorąco gratulujemy zwycięzcy!

5 komentarzy:

  1. Hip hip hurra !! Pięknie dziękuję! :D od razu dzień zrobił się piękniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulacje ! Troszkę zazdroszczę, ale przepis rzeczywiście , że aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!