piątek, 19 czerwca 2015

bezmleczny, wegański sos karmelowy


Owsiany sos toffi jest bardzo wporzo, ale kto nie szuka, ten w kółko je to samo. Serczując sieć w poszukiwaniu czegoś, czym moglibyśmy sobie polewać lody waniliowe, trafiłam na ten przepis. Okrutnie mi się spodobał, więc czym prędzej podymałam po cukier palmowy (bo dotąd jakoś nie używałam) i uwarzyłam. Dobry jest ten sos karmelowy, oj dobry. Warząc go, trzymałam się oryginału. Mniej więcej. Natomiast jeśli chodzi o Jego Karmelowatość, to... No cóż, należy się również przygotować na kokosowość.
Trzeba mieć:

puszkę naturalnego mleka kokosowego bio (400-450 ml)
szklankę cukru palmowego
1/4 szklanki syropu klonowego
pełną łyżkę oleju kokosowego
miąższ z 1/3 laski wanilii
sporą szczyptę soli (himalajskiej lub morskiej)

Mleko kokosowe, cukier oraz syrop klonowy krótko zmiksować, przełożyć do rondelka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować powoli, mieszając przez ok. 20 minut. Zdjąć z ognia, dodać tłuszcz, sól oraz wanilię i wymieszać. Odstawić, by sos wystygł, a następnie ponownie krótko zmiksować. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać w lodówce, do 7 dni.

20 komentarzy:

  1. o żesz! ale to musi być pyszny sos!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak... że aż trudno skupić się na czytaniu przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Jestem ciekawa smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo kusząca propozycja, muszę wypróbować:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Już gdzieś wcześniej obił mi się o uszy, ale jakoś o nim zapomniałam, a przecież bez sosiku karmelowego to nie życie. Koniecznie robię, już wiem, że niektórzy tu u mnie bardzo się ucieszą :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być prze, przepyszne, zwłaszcza że już same składniki zacne :D no i od razu widać że to TA konsystencja......

    OdpowiedzUsuń
  7. a czy ma szansę wyjśc z mleka koziego lub ryżowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie używamy mleka koziego, więc nie wiem, ale można spróbować zrobić sos toffi (link w poście) na śmietance ryżowej i wyjdzie.

      Usuń
  8. Ojoj ale pyszności :-) zjadłabym i to teraz :-) i chyba bym musiała go schować, żeby nie zniknął cały :-) z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na taki to bym nie wpadła ;) Superowy!

    OdpowiedzUsuń
  10. "Bezmleczny" w nazwie a tu mleko w składzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bezmleczny - czytaj mleko zwierzęce... dio buono gente stupida

      Usuń
  11. Czyli dwa w jednym ,karmelowo kokosowa polewa.

    OdpowiedzUsuń
  12. Do tego pasują domowe bezmleczne lody albo jakieś super ciacho :D Suuuuper :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ..gęba w niebie jest, gdy jemy takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyczuwam, że z mlekiem kokosowym ten sos jest jeszcze lepszy. Muszę sprawdzić, czy mnie intuicja nie myli. Na razie język mi wisi do pasa na widok tego zdjęcia :).

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!