sobota, 2 maja 2015
sznycle z indyka w ziołach
Indyk w ziołach jest wporzo, tudzież nawet trochę fit. Po moczeniu w marynacie pozbywa się suchości, a szałwia nadaje mu jakiegoś takiego świeżego, chłodnego posmaczku. Ja robię go na elektrycznym grillu, ale można go też rzucić na grill klasyczny, można też po prostu usmażyć. I podać z sałatką albo warzywami ugotowanymi na chrupko na parze. Niom.
Należy mieć:
4 sznycle z indyka
na marynatę:
1/3 szklanki oliwy rozmarynowej (lub zwykłej z 1/2 łyżeczki rozmarynu)
pełną łyżeczkę szałwii
po płaskiej łyżeczce musztardy sarepskiej, octu balsamicznego, sosu sojowego* i muscovado
po 1/2 łyżeczki pasty paprykowej i czarnego pieprzu
ząbek czosnku (przeciśnięty)
sporą szczyptę kurkumy
Sznycle umyć, oczyścić, osuszyć i lekko rozbić. Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać i włożyć do niej mięso na kilka godzin (a przynajmniej na godzinę). Rozgrzać grill (klasyczny lub elektryczny) i smażyć mięso niezbyt długo, z obu stron. Mięso nie może być surowe, ani przesuszone. Czas grillowania zależy od wielkości i grubości sznycli, najlepiej grillować, aż wierzch mięsa zbieleje, wtedy przerzucić i dogrillować 2-3 minuty z drugiej strony.
*przy alergii na soję sos sojowy pomijamy, natomiast już gotowe sznycle solimy, najlepiej różową solą himalajską
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszna i lekka propozycja na majówkę :)
OdpowiedzUsuńTe sznycle wyglądają bardzo kusząco i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńHmm, poezja :D
OdpowiedzUsuńSzykuj się,proszę,na to,że masz mnie na obiedzie:)))
OdpowiedzUsuńDo sznycli to jestem pierwszy :) nawet mimo "diety" :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne indyki!
OdpowiedzUsuńwprosiłabym się na takiego indyka :)
OdpowiedzUsuńJak patrzę na Twoje sznycle, robię się jeszcze większym mięsożercą!
OdpowiedzUsuńŚlinianki szaleją, poproszę porcyjkę :D mniammi
OdpowiedzUsuńEkstra się prezentuje ten indyk.Bardzo lubię dodatek ziół do wszelkich dań;)
OdpowiedzUsuńZnakomite danie na grilla, zrobimy :)
OdpowiedzUsuńPyszna porcja mięsa :) Zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńAle pyszne mięsiwo.
OdpowiedzUsuńSznycle prezentują się wyśmienicie!
OdpowiedzUsuń