Moi Drodzy! Nadszedł czas, by ogłosić, kto wygrał urodzinowy konkurs smakołykowy. Wybór do łatwych nie należał, bo wszystkie propozycje były świetne. W związku z tym zwycięzców jest dwóch. Najbardziej spodobały nam się następujące propozycje:
Buraczkowe bajaderki Justy
dietetyczne bajaderki
150 g buraka pieczonego, startego na tarce
5 daktyli moczonych we wrzątku
1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki
1 kopiasta łyżka płatków owsianych błyskawicznych
1 kopiasta łyżka lnu mielonego
1 kopiasta łyżka mieszanki otrębowej
1 łyżka posiekanych rodzynek
1 łyżka jagód goji
1 łyżeczka nasion chia
aromat rumowy /opcjonalnie/
szczypta soli
płatki suszone nagietka
3 łyżki suszonego buraka /płatki/
Namoczone daktyle bardzo drobno siekam. Łączę z burakiem, dżemem,
płatkami owsianymi, otrębami i lnem. Mieszam dokładnie.
Dodaję rodzynki, goji i chia. Solę i aromatyzuję rumem. Mieszam
dokładnie i formuję 3 duże kule.
Wstawiam do lodówki na około 30 minut.
Płatki buraczane ucieram w moździerzu na drobny pył. Dodaję nagietka.
Kule buraczane wyjmuję z lodówki i obtaczam dokładnie w pyle
buraczanym.
Chłodzę w lodówce jeszcze około 15 minut.
dietetyczne bajaderki
150 g buraka pieczonego, startego na tarce
5 daktyli moczonych we wrzątku
1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki
1 kopiasta łyżka płatków owsianych błyskawicznych
1 kopiasta łyżka lnu mielonego
1 kopiasta łyżka mieszanki otrębowej
1 łyżka posiekanych rodzynek
1 łyżka jagód goji
1 łyżeczka nasion chia
aromat rumowy /opcjonalnie/
szczypta soli
płatki suszone nagietka
3 łyżki suszonego buraka /płatki/
Namoczone daktyle bardzo drobno siekam. Łączę z burakiem, dżemem,
płatkami owsianymi, otrębami i lnem. Mieszam dokładnie.
Dodaję rodzynki, goji i chia. Solę i aromatyzuję rumem. Mieszam
dokładnie i formuję 3 duże kule.
Wstawiam do lodówki na około 30 minut.
Płatki buraczane ucieram w moździerzu na drobny pył. Dodaję nagietka.
Kule buraczane wyjmuję z lodówki i obtaczam dokładnie w pyle
buraczanym.
Chłodzę w lodówce jeszcze około 15 minut.
oraz
Pomidorowe tiramisu Justyny
Tiramisu wegańskie, bezglutenowe
Serdecznie gratulujemy Justynom, a wszystkim Uczestnikom ogromnie dziękujemy!
Tiramisu wegańskie, bezglutenowe
Składniki : ( na 2 porcje )
około 6 bezglutenowe grissini lekko osolonych
1 łyżeczka cukru light muscovado
Grissini łamiemy na małe kawałki. Wrzucamy na patelnię razem z cukrem i podgrzewamy mieszając aż cukier się skarmelizuje a grissini podpieką. Odstawiamy.
Marmolada pomidorowa : ( marmolady wychodzi więcej niż na 2 porcje - na pewno starczy na 4 )
1/2 puszki pomidorów cherry w zalewie
około 2 cm kawałek świeżego imbiru
2 łyżki cukru light muscovado
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Smażymy aż powstanie konsystencja marmolady bądź dżemu. Odstawiamy do ostygnięcia. Przed użyciem wyciągamy imbir. Ja używałam pokrojonych pomidorów z puszki i na końcu zmiksowałam na jednolity mus.
Tofu :
125 g jedwabistego tofu ( może być naturalne )
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( w wersji dla dzieci mozna zastąpić np. słodkim kakao )
1 porządna łyżka ulubionego likieru ( najlepszy byłby kawowy, żeby smakiem komponował się z całościa ale równie dobrze może być każdy inny ) Jeśli nie chcecie dodawać alkoholu możecie spróbować dodać gęsty syrop owocowy.
2 kopiate łyżeczki cukru light muscovado
Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Odstawiamy.
Ponad to :
melasa z karobu
Na dno naczynek układamy kolejno skarmelizowane grissini, łyżka marmolady pomidorowej, tofu, ponownie skarmelizowane grissini i na końcu po górze polewamy około łyżką melasy. Najlepiej podać od razu, żeby grissini zachowały swoją chrupkość ale i takie namoknięte też są smaczne :)
Serdecznie gratulujemy Justynom, a wszystkim Uczestnikom ogromnie dziękujemy!
Gratulacje dla zwyciężczyń :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :D
OdpowiedzUsuń