poniedziałek, 18 maja 2015

granola pierniczkowa


Jesteśmy Wielkimi Granolożercami. Kto śledzi Smakołyki, ten to wie. Zapragnęło nam się granoli piernikowej, no to zrobiłam. Bardzo dobra, a dla miłośników pierników - wręcz boska, niemal jak kawałek ich ulubionego ciasta. Tę granolę można tak zmodyfikować, że nada się też dla dla NieAlergików. A jeśli ta Wam nie posmakuje, spróbujcie klasycznej. Dla NieAlergików polecam czekoladowo-pomarańczową oraz rumową z marcepanem. W najbliższym terminie będę też próbować pralinowej i jeśli się uda, nie omieszkam podzielić się przepisem. No chyba, że macie to w zadkach, bo to będzie granola dla nieuczulonych...
A zatem weźmy:

400 g płatków owsianych (lub innych, np. bezglutenowych)
100 g pestek słonecznika (dla NieAlergików dodatkowo garść migdałów pokrojonych w słupki)
100 ml karmelu lub miodu z mniszka, lub syropu klonowego etc.
po 1/2 szklanki rodzynków i pokrojonych suszonych fig (niesiarkowanych)
po 2 pełne łyżki nasion lnu i niełuskanego sezamu
łyżkę karobu (dla NieAlergików: łyżkę kakao)
czubatą łyżeczkę przyprawy do piernika
łyżeczkę cukru z pieczoną wanilią
opcjonalnie dla NieAlergików - łyżkę posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wymieszać wszystkie suche składniki (oprócz suszonych owoców) z karmelem i przyprawami. Mieszankę wyłożyć na blachę, wstawić na nagrzanego do 170 stopni piekarnika (termoobieg) i piec, od czasu do czasu mieszając, aż granola się lekko zrumieni - ok. 15 minut. Dodać owoce (NieAlergicy także skórkę pomarańczową), wymieszać, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim granolę jeszcze na kilka minut. Po ostudzeniu przesypać do szklanego słoja.

14 komentarzy:

  1. jejku... moje ulubione smaki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. pierniczkowa? genialny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierniczkowej jeszcze nie robiłam, ale chyba czas to zmienić:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się taki smak granoli :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Granola pierniczkowa to taka dla Alci :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Piernikowa granola to jedna z lepszych! Ja często dodaję ciasteczka korzenne z Lidla :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O ja pierniczę, ale pyszna granola!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow idealna dla mnie! W sam raz do jogurtu <3

    OdpowiedzUsuń
  9. fajnie to wymyśliłaś :) nigdy nie próbowałam ..... pomysł podkradam

    OdpowiedzUsuń
  10. Genialne. Zrobię taką na jesień!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowna ,pachnie piernikiem nawet u mnie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam :) Zjadłabym pierniczkową :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!