sobota, 4 kwietnia 2015

mazurek śliwkowy


Mazurek dobra rzecz, zwłaszcza na Wielkanoc. Wielkanoc, jako święto wielce jajowe, jest dość trudne dla alergików. Stoły uginają się pod półmiskami jaj przygotowanych na sposoby wszelakie. No i te paschy, serniki... Jednak coś słodkiego na wielkanocnym stole się uczuleniowcom należy. W takim razie może szybki i smaczny mazurek? Z aromatyczną i smakowitą karobellą śliwkową?
Potrzebujemy:

na ciasto:
200 g mąki
100 g bezmlecznej margaryny
łyżkę cukru pudru
zimną wodę
na masę:
pełną garść miękkich, suszonych śliwek (bio, niesiarkowanych)
łyżkę karobu
melasę karobową - do smaku
miąższ z 1/3 laski wanilii
opcjonalnie - garść pokrojonych, dozwolonych w diecie bakalii, np. niesiarkowanych fig, moreli, prażonych pestek słonecznika, suszonej żurawiny etc.

Składniki ciasta zagnieść, dodając tyle wody, by uzyskać zwartą i elastyczną konsystencję. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę, tworząc rant. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec aż, ciasto się zrumieni - ok. 20 minut. Śliwki namoczyć, pogotować 10 minut i zblenderować na mus. Przełożyć do rondelka, dodać karob i przesmażyć, by masa zgęstniała. Dosłodzić melasą, dodać wanilię, wymieszać, ewentualnie dodać bakalie i jeszcze ciepłą rozprowadzić na cieście. Udekorować według uznania.

Wielkanocne Smaki - edycja V Wegetariańska Wielkanoc 2015

6 komentarzy:

  1. Miałam robić, ale że sama nie mogę jeść to nie robię. Piękny ci wyszedł, idealne połączenie dla mnie :)
    Zdrowych, Wesołych Świąt dla Ciebie i Rodzinki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :) Wesołych Świąt dla Ciebie i Twojej rodzinki!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy mazurka nie jadłam, a ten wygląda genialnie :)
    Wesołych, smacznych i mokrych świąt! :*

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie mazurków nigdy sie nie robi, na stole króluja babki i serniki. A chetnie bym takiego spróbowała, bo wygląda pięknie. Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada smakowicie. Jakiej maki bezglutenowej mozna uzyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Można użyć mixu C Schara, albo tego, o którym piszę w zakładce "dobra dieta".

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!