piątek, 17 kwietnia 2015

karobella śliwkowa - nutella śliwkowa bez cukru


Śliwkowa karobella służy nam za dekorację mazurkowego ciasta i jakoś nie pomyśleliśmy, że przecież spokojnie może również robić za kanapkowe smarowidełko. Dziwne... W każdym razie teraz jest już jasne, że może, w dodatku za smarowidełko zdrowe i bardzo smaczne. No i robota przy nim praktycznie żadna. Poza tym alergicy często miewają zaparcia, a suszone śliwki, jak wszem i wobec wiadomo, mają moc rozwiązywania tego problemu.
Posiadać należałoby:

pełną garść miękkich, suszonych śliwek (bio, niesiarkowanych)
łyżkę karobu
melasę karobową - do smaku
miąższ z 1/3 laski wanilii

Śliwki namoczyć, pogotować 10 minut i zblenderować na mus. Przełożyć do rondelka, dodać karob i przesmażyć, by masa zgęstniała. Dosłodzić melasą, dodać wanilię i wymieszać. Przełożyć do wyprażonego słoika i wystudzić. Przechowywać szczelnie zamkniętą, w lodówce, do tygodnia (zapewne można dłużej, i to znacznie, ale ja się jednak trochę boję). Można używać do smarowania kanapek, ciasteczek, jako wypełnienia do tart, mazurków etc.

15 komentarzy:

  1. Mnie posłużyłaby do tego,by ją wyjadać łyżeczką prosto ze słoika:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałam, że można w ten sposób użyć suszonych śliwek. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja poproszę ten słoiczek na Allci adres , ale fajne to jest

    OdpowiedzUsuń
  4. nie jadłam :) intryguje mnie to smarowidło, zapisuję na liście do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiedziałam, co to karob (ale już się douczyłam). Sądząc po zdjęciu jednak nie mogło to być nic niesmacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi idealnie rozpływać się gorącej owsiance mmmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj kusisz. Wyjadlabym pewnie cały słoik łyżką bezpośrednio do buzi :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis, muszę go wykorzystać i to mam już wiele ciekawych pomysłów... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa jestem czy moje dzieci by jadły?! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłem już kiedyś. Świetny dodatek do mazurka, to fakt ;)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!