piątek, 24 kwietnia 2015

4 urodziny bloga i konkurs

Dziś czwarte urodziny Smakołyków. Łomatulu, jak ten czas leci! W tym czasie trochę się wydarzyło, kilka alergenów przestało być alergenami (a kilka innych zaczęło nimi być), zdobyliśmy nagrodę, wydaliśmy książkę, pogwiazdorzyliśmy w tv, zostaliśmy redaktorami poczytnych pism, a nawet od czasu do czasu udaje nam się zrobić całkiem niebrzydkie zdjęcie. Znaczy się nie jest najgorzej. Przede wszystkim jednak mamy takie przyjemności, jak cztery miliony wyświetleń z okładem, prawie jedenaście tysięcy komentarzy i ponad cztery tysiące polubiantów na fejsbuku. To chyba całkiem wporzo, jak na mocno profilowany blog. Jesteśmy bardzo wdzięczni, że zaglądacie do nas i mamy nadzieję, że dzięki smakołykowym przepisom oraz poradom trochę łatwiej jest Wam walczyć z alergią.
Zatem uczcijmy czwarte urodziny. Tradycyjnie już, czyli konkursem, w którym można wygrać moją książkę "100 smakołyków dla alergików".

Co należy zrobić, żeby wziąć udział w konkursie? 
Napisać w komentarzu pod tym postem lub przysłać na maila smakolykialergika@wp.pl propozycję (nie musi to być pełny przepis) deseru dla alergika, czyli deseru bez jajek, mleka i jego przetworów, orzechów, czekolady i cytrusów.

Na odpowiedzi czekamy do 30 kwietnia 2015 roku, do północy.
Autor propozycji, która wyda się Smakołykom najsmakowitsza otrzyma w nagrodę książkę "100 smakołyków dla alergików".
Wyniki ogłosimy już na początku maja 2015 roku.

Jeśli zachwyci nas więcej propozycji, to zwycięzców też będzie więcej. To oczywiście nie oznacza, że będą się musieli 
podzielić jedną książką ;)

Serdecznie zapraszamy do  udziału w konkursie!

Nagrodę wysyłamy tylko na terenie Polski.

19 komentarzy:

  1. Gratulacje z okazji 4 urodzin! A nad konkursem pomyślę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale, że już tyle czasu działasz, czekamy na więcej :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To już 4 lata??? Wow! Imponująca rocznica! Brawo Smakołyki, gratuluję!

    OdpowiedzUsuń
  4. gratuluję i życzę dalszych sukcesów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała BABKA czekoladowa

    składniki:
    2 1/2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego ( ok 32 g)
    1 pełna łyżeczka cynamonu
    2 łyżeczki sody
    2 duże łyżki kakao
    2/3 szklanki oleju
    1 szklanka mleka sojowego
    3 duże łyżki dżemu ( polecam wiśniowy )

    1. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą, gładką masę.

    2. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią (najlepsza forma to KEKSÓWKA o wymiarach: 22x12cm). Ciasto włożyć do nagrzanego do 170*C piekarnika. Piec ok 1 h. Przed wyjęciem należy sprawdzić ciasto za pomocą suchego/drewnianego patyczka.
    SMACZNEGO ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nasza pociecha lub inny łasuch jest uczulony na kakao można je pominąć ;)

      Usuń
  6. Muffinki bananowe - BOMBA WITAMINOWA

    Składniki:
    - 3 duże, bardzo dojrzałe banany
    - 1/2 szklanki oleju lub oliwy z oliwek
    - 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka otrąb pszennych
    - 3 łyżki cukru trzcinowego
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - łyżeczka cynamonu

    WYKONANIE:
    Banany rozgnieść widelcem lub zblendować, dodać pozostałe mokre składniki i dokładnie wymieszać. W oddzielnym naczyniu wymieszać suche składniki, a następnie przesypać do mokrych. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wyłożyć do małych papilotek lub sylikonowych foremek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez ok 18-25 min.

    SMACZNEGO ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gratuluję 4 lat! Piękny staż, oby tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Patysko, nas alergie omijają na szczęście, ale zawsze można pomóc innym jakąś radą lub przepisem. U mnie jeśli już to coś bez mleka lub bezglutenowo.. Pomyslę i podeślę coś, choć Ty jesteś skarbnicą takich przepisów i niełatwo Ci zaimponować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. PS. oczywście podziwiam - 4 lata to niemało, gratuluję! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy przepis ma być autorski ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, i nawet nie musi być cały przepis, wystarczy opis :)

      Usuń
  11. Gratuluję!!! Z całego serca. To szmat czasu. Nie wiem czy ja dotrwam do takich urodzin. Świetny blog, fantastyczne przepisy i tyle serca i pracy włożonej w to co robisz, więc nie dziwi mnie taka atrakcyjność Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Doskonałym deserem dla alergika mogą być wspaniałe racuszki! Zarówno na podwieczorek jak i drugie śniadanie. Do wykonania potrzebna jest mąka pszenna ok. 1,5 szklanki, szczypta soli, 3/4 szklanki ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki cukru waniliowego oraz 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy.
    Wyrobić gładkie ciasto przy użyciu drewnianej łyżki i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 h. Gotowe ciasto dzielimy i formujemy w placuszki. Można je nadziać konfiturami lub podsmażonymi jabłkami. Gotowe placuszki zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 15 minut. Racuszki smażymy w głębokim (ok 3-4 cm ) oleju. Gotowe możemy posypać cukrem pudrem, polać miodem, udekorować owocami, czego dusza zapragnie !

    OdpowiedzUsuń
  13. Torcik kokosowy bez pieczenia ( bezglutenowy,wegański,bez cukru )

    Składniki na warstwę kokosową :

    1 sztuka awokado
    1/4 szklanki syropu z agawy ( można zastapić syropem klonowym lub w wersji niewegańskiej miodem )
    6 łyżek roztopionego oleju kokosowego
    1,5 szklanki wiórków kokosowych
    1 łyżeczka ekstraktu miętowego ( u mnie kokosowy )
    szczypta soli
    Polewa :

    1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
    2 łyżki syropu z agawy ( syropu klonowego lub miodu )
    1/4 szklanki gorzkiego kakao
    1/2 łyżeczki ekstraktu miętowego ( u mnie kokosowy )
    Formę o średnicy 20 cm a najlepiej mniejszą wykładamy folią spożywczą.

    Z awokado wyciagamy miąższ i wkładamy do miski z pozostałymi składnikami warstwy kokosowej. Miksujemy blenderem lub malakserem na jednolitą masę. Wykładamy spód formy. Formę wkładamy do lodówki.

    Wszystkie składniki polewy łączymy na gładką, jednolitą masę. Wylewamy na wierzch ciasta, równamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

    Smacznego :)
    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna :)

    OdpowiedzUsuń
  14. GRATULACJE Z OKAZJI 4URODZIN! TO JUŻ DOŚĆ POWAŻNY STAŻ:)` CUDNY BLOG, PEŁEN INSPIRACJI, dla dużego i małego, no i cudne zdjęcia...I-... może i się uda wytrwać w takim blogowym stażu...

    NASZA RODZINNA , tzn mamy i dzieci to BATONIKI ORKISZOWE DO MAŁEJ RĄCZKI

    - 20 dag płatków orkiszowych
    - 10 dag suszonych żurawin
    -1 kwaśne jabłko
    - 8dag masła roślinnego
    5 dag brązowego cukru
    -2 łyżki miody gryczanego
    -szczypta soli


    W garnku rozpuścić masło roślinne z cukrem. Jabłko zetrzeć ba tarce o grubych oczkach, żeby było ok 20gram. Żurawinę wcześniej namoczyć, nie może być sucha.
    Wymieszać owoce z płatkami , szczyptą soli i dodać do masła. Wszytko dobrze wymieszać i chwilkę razem gotować. Kolejno wlać miód i gotować następne 3-4minutki.

    Piekarnik r zgrzać do temp 180stopni.Na blachę wyłożyć masę orkiszową, uformować ja w prostokąt i grubości 2cm.Dobrze ją ugnieść.

    Piec ok 30minut. Po wyjęciu ciasto ostudzić i pokroić na prostokątne batoniki.

    przy okazji zapraszam do odwiedzin mojego bloga, ja dopiero zaczynam...

    https://www.facebook.com/pages/KardamonBazylia-culinary-travels/767210246681859

    pozdrawiam Ania Marchlewska

    moj e-mail: aniasejny@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ps. miód gryczany można zastąpić syropem z agawy, gdyby był ktoś uczulony

      Usuń
  15. Mam przepis na dość kontrowersyjne w składniki tiramisu. Tiramisu okazało się pyszne. Dla dzieci oczywiście w wersji bezalkoholowej z dodatkiem np. syropu owocowego można również spróbować ze zmiksowanymi owocami.

    Tiramisu wegańskie, bezglutenowe

    Składniki : ( na 2 porcje )

    około 6 bezglutenowe grissini lekko osolonych
    1 łyżeczka cukru light muscovado

    Grissini łamiemy na małe kawałki. Wrzucamy na patelnię razem z cukrem i podgrzewamy mieszając aż cukier się skarmelizuje a grissini podpieką. Odstawiamy.

    Marmolada pomidorowa : ( marmolady wychodzi więcej niż na 2 porcje - na pewno starczy na 4 )

    1/2 puszki pomidorów cherry w zalewie
    około 2 cm kawałek świeżego imbiru
    2 łyżki cukru light muscovado

    Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Smażymy aż powstanie konsystencja marmolady bądź dżemu. Odstawiamy do ostygnięcia. Przed użyciem wyciągamy imbir. Ja używałam pokrojonych pomidorów z puszki i na końcu zmiksowałam na jednolity mus.

    Tofu :

    125 g jedwabistego tofu ( może być naturalne )
    1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( w wersji dla dzieci mozna zastąpić np. słodkim kakao )
    1 porządna łyżka ulubionego likieru ( najlepszy byłby kawowy, żeby smakiem komponował się z całościa ale równie dobrze może być każdy inny ) Jeśli nie chcecie dodawać alkoholu możecie spróbować dodać gęsty syrop owocowy.
    2 kopiate łyżeczki cukru light muscovado

    Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Odstawiamy.

    Ponad to :

    melasa z karobu

    Na dno naczynek układamy kolejno skarmelizowane grissini, łyżka marmolady pomidorowej, tofu, ponownie skarmelizowane grissini i na końcu po górze polewamy około łyżką melasy. Najlepiej podać od razu, żeby grissini zachowały swoją chrupkość ale i takie namoknięte też są smaczne :)

    Smacznego :)
    Pozdrawiam cieplutko
    Justyna :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Proponuje wegańskie bezy do których zrobienia będzie nam potrzebna ciecierzyca w puszce- a konkretnie woda która zostanie po odsączeniu ciecierzycy. Ubija się ja dokładnie jak białka. Warto jednak dodac oprócz cuku odrobine soku z cytryny dla poprawy smaku. Banalne w przygotowaniu a efektowne ;)

    Pozdrawiam i smacznego ;)

    email : kozdras_magda@onet.pl

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!