Najlepiej robić tę potrawę w żeliwnym garnku, w którym możemy smażyć, a potem piec. Ja takiego nie posiadam, więc podsmażałam na patelni, a piekłam w naczyniu żaroodpornym.
Należy posiadać:
800-1000 g chudej łopatki
cebulę
2 kromki piernika*
2 łyżki musztardy
ok. 300 ml ciemnego piwa
ok. 200 ml cielęcego bulionu**
50 g cukru muscovado
3 łyżki oliwy
łyżka masła
sól i pieprz do smaku
Mięso umyć, usunąć błonki, pokroić w dużą kostkę. Mocno rozgrzać oliwę i usmażyć na niej łopatkę. Zdjąć mięso z rondla, zmniejszyć ogień i na maśle podsmażać posiekaną cebulę - przez ok. 5-6 minut. Wsypać cukier i smażyć razem dalej, aż cukier się nieco skarmelizuje (minutę, dwie). Wtedy z powrotem wrzucić mięso, dodać piwo i zagotować. Wlać bulion, posolić i popieprzyć do smaku. Kromki piernika posmarować musztardą i ułożyć na mięsie (posmarowaną stroną do góry). Danie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni (termoobieg) i piec przez 2 godziny. Po tym czasie przemieszać i piec jeszcze godzinę, aż mięso będzie miękkie.
*jak nie macie, to się sposiłkujcie dwoma katarzynkami bez polewy
**wołowy też będzie ok
Wspaniałe, wykwintne smaki, moje kubki smakowe szaleją!
OdpowiedzUsuńBardzo mnie zachęca ten przepis:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie i zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńPycha:-) Przy najbliższej okazji zamierzam wypróbować:-)
OdpowiedzUsuńMięso na pewno smakowało wybornie, moje smaki :D mniam
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie!Bardzo jestem ciekawa smaku!
OdpowiedzUsuńNie da się nie zakochać ...pyszne foto!.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńAleż to musi wspaniale smakować!
OdpowiedzUsuńGdybym tylko mogła, to zjadłabym razem ekranem.... Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCiekawie się zapowiada:)
OdpowiedzUsuń