poniedziałek, 16 lutego 2015

szybki cobbler wegetariański


Dziś na rzeczy przepis na danie błyskawiczne, ultrałatwe i bardzo smaczne. Tak proste, że właściwie trudno mówić o przepisie. Najlepsze jest dyniowe, ale z różnych warzyw mieszanych też smakuje jak należy. Ja mam ostatnio jakąś warzywną obsesję, no ale w lutym to wiadomo - do wyboru mam głównie mrożonki. Mrożone też się nadają, oczywista. Kruszonka załatwi sprawę chrupkości, ale warto nie rozpaćkać warzyw przed zapieczeniem.
Weźmy:

na ciasto:
100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
50 g bezmlecznej margaryny
2 łyżki płatków owsianych
sporą szczyptę soli
zimną wodę
na farsz:
2 szklanki pokrojonych ulubionych i dozwolonych warzyw (u nas resztki pieczonych ziemniaków oraz groszek, fasolka, kukurydza, brokuł, cebula i papryka)
2 łyżki oleju
ulubione przyprawy - do smaku (dałam zioła prowansalskie i sól)

Wszystkie składniki ciasta zagnieść, dodając tyle wody, by uzyskać ciasto o konsystencji nieco bardziej zwartej niż kruszonka. Warzywa poddusić na tłuszczu, doprawić i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Ciasto odrywać po kawałeczku, rozpłaszczać między palcami i płatami ciasta pokryć warzywa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (termoobieg) i zapiekać ok. 15 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru. Podawać z surówkami.

13 komentarzy:

  1. mmm,.... uwiebiam Cobbler - y! wegetariańską opcją mnie kupiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma bata, do zrobienia! Kusi niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne danie, nigdy tak nie robiłam a zapowiada się smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł, szybkie, smaczne i zdrowe. Lubię takie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialna propozycja. Zwłaszcza na resztki obiadowe warzywne:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam rybny i kurczakowy,ale warzywnego jeszcze nie,a tak pysznie bym miała na talerzu...

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne danie, zdrowe i kolorowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie szybkie dania. Wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe rozwiązanie na szybkie i smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!