środa, 4 lutego 2015

sałatka z kalarepki na ciepło


Cudowna - lekko słodka, delikatna kalarepka plus konkretna kiełbaska lub boczek tworzą zgrany zespół. Taka sałatka doskonale wchodzi ze zrumienioną pajdą chleba, ale można ją też podać jako dodatek do makaronu. Ja się odchudzam, więc zajadam się nią bez towarzystwa. Czy boczek jest dietetyczny, że tak zapytam a propos odchudzania?
Weźmy:

2 kalarepy
ok. 200 g kiełbasy lub wędzonego boczku
niedużą cebulę
2-3 pomidory
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju

Kalarepy obrać, pokroić w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm. Kiełbasę i cebulę też pokroić w kostkę, ale mniejszą. Podsmażyć cebulę z kiełbasą na oleju, dodać kalarepę, zmniejszyć ogień i powoli dusić wszystko razem, aż kalarepa nieco zmięknie. Dodać obrane ze skóry i pokrojone w ósemki pomidory, i dalej dusić ok. 5-10 minut, w zależności od tego, jak miękkie warzywa lubimy. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Podawać z domowym chlebem.

15 komentarzy:

  1. kocham kalarepę, latem surową jem codziennie :)
    Spróbuje z pewnoscią :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm... Kalarepka to jest coś, co w dzieciństwie potrafiłem zjeść niczym jabłko (ha, w sumie nadal to potrafię ;) ).

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne i jak dla mnie to doskonałe jako samodzielne danie. Kalarepkę uwielbiam i bardzo mi się ta propozycja podoba:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kalarepka, mniam uwielbiam jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super to wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

    Zapraszam również do siebie na herbate różaną : www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie podane :) I nawet dietetycznie, bo jeśli boczusia nie połączyłaś z węglowodanami to podobno nie przytyjesz :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Kalarepkę dodawałam do zupy, robiłam faszerowaną, a tu proszę taki fajny, smaczny przepis na ciepłą sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam kalarepy, ale coś czuję, że bym się z nią polubiła! ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smakowita propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  10. Boczek dietetyczny? No chyba raczej nie. Ja i tak go wyrzucę, bo to mięso, ale poza tym to tej sałatce nie odpuszczę :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam kalarepę, jem jej bardzo dużo na surowo, więc tak na ciepło bardzo mi się podoba dla odmiany :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajna ta sałatka, ciekawe składniki i połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Baaardzo mi się podoba przepis,do tej pory kalarepkę dodawała tylko do zupy jarzynowej lub chrupałam na świeżo jeśli była młoda i bez włókien,teraz ćhetnie wypróbuję Twoją wersję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam dziś na obiad,a do tego młode ziemniaczki z koperkiem:)kalarepa była tajemniczym składnikiem,mąż stawiał na mango lub bataty,zupełnie nie wiem,skąd miał takie przypuszczenia,no ale kalarepy nie odgadł.Był bardzo pozytywnie zaskoczony smakiem,tego co jadł:)

      Usuń
  14. Uwielbiam kalarepę, ta sałatka do mnie przemawia.

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!