wtorek, 10 lutego 2015

idealne a'la digestive


Przepis poznany na warsztatach w CookUp, tak jak ten na zupę-krem z batatów, i schowany głęboko w sercu ze względu na wybitny smak. Pichcąc je dodałam czerwonego pieprzu, chili 
i rozmarynu, ale jeśli chcemy mieć prawie digestive, dosypmy zamiast przypraw łyżkę 
cukru - właśnie z cukrem zrobiłam w domu. Wspaniałe, gorąco polecam.
Należy mieć:

310 g pełnoziarnistej mąki pszennej (użyłam orkiszowej)
110 g masła (alergicy biorą bezmleczną margarynę)
łyżeczkę soli
30 g cukru
ok. 120 ml zimnej wody
po odrobinie (do smaku): czerwony pieprz, chili, rozmaryn lub łyżka cukru

Wszystkie składniki wyrobić w malakserze lub ręcznie, dodając tyle wody, by ciasto się skleiło. Ciasto rozwałkować dość cienko i pokroić w kwadraciki lub wycinać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec ok. 10-15 minut, w zależności od wielkości, aż się dobrze zrumienią.

16 komentarzy:

  1. Szukałam tego przepisu!! Koniecznie muszę zrobić :)) Dziekuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. I takiego podstawowego przepisu potrzebowałam jak poprzedniczka:-) Extra:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. coś czuję, że będą domowym hitem!!! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. dla mnie bomba :) ciasteczka do podjadania ....

    OdpowiedzUsuń
  5. Skusiłabym się na takie ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne ,czas zrobić ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  7. a co mi może zrobić takie małe ciasteczko ;)
    Uściski :)!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis dla mnie! Piekę w piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię te ciasteczka!! Cieszę się że wrzuciłaś przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję! Przypomniałaś mi, że muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam digestives <3
    alternatywa domowych jest bardzo kusząca!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wiesz, nie znam ciastek digestive.Ale te wyglądają kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  13. o mamo! ale mieliśmy używanie! boskie! schrupane co do okruszka dnia jednego w lutym :P
    dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A mi wyszły jakieś gorzkawe :( tzn. przy kilku pierwszych neutralne, ale potem już niesmaczne :( a dodałam nawet więcej cukru... Co jest nie tak? Użyłam pełnoziarnistej orkiszowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może spaliłaś? A może coś z mąką było nie tak? Pojęcia nie mam, nie było mnie przy pieczeniu ;)

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!