niedziela, 22 lutego 2015

deser 'owocowe kostki'


Z bliżej nieznanych powodów dzieci uwielbiają kostki galaretki pokryte bitą śmietaną. Fuj. Chociaż pewnie jako dziecko też lubiłam... Do dziś pamiętam miny moich latorośli stojących przed chłodniczą wystawką z takimi przysmakami. No ale jak nie wolno, to nie wolno, a poza tym matka na pewno coś wymyśli. I wymyśliła. A że kostki nieprzezroczyste, no trudno. Oto deser w stylu vintage łamane przez nadbałtycki kurort (pomijając gofry), z tym, że zdrowy, 
i oczywiście bezmleczny. Powiem więcej - nie tylko zdrowy, ale też pyszny. 
Przygotujmy:

szklankę przetartego mango
szklankę przetartych malin (mogą być mrożone)
małą puszkę naturalnego mleka kokosowego (bez dodatków)
agar lub żelatynę
łyżeczkę cukru pudru
coś do dekoracji (najlepiej pokrojone owoce, ale cukrowa posypka też może być)

Mleko kokosowe w opakowaniu mocno schłodzić. Agar (lub żelatynę) przygotować według przepisu na opakowaniu (ilość potrzebną do stężenia pół litra płynu). Mango wymieszać z połową przygotowanego agaru i rozprowadzić w płaskim naczyniu wyłożonym folią spożywczą. To samo zrobić z musem malinowym. Naczynia odstawić, by przeciery zastygły. W tym czasie ubić śmietankę kokosową: oddzielić „masło” od „mleka” (płyn zachować!) i przełożyć do wysokiego naczynia. Masło kokosowe ubijać mikserem na najwyższych obrotach, a gdy zrobi się puszyste, dosypać cukier i dalej ubijać, aż nabierze lekkiej konsystencji – gdyby masa była zbyt zwarta, dodać nieco odlanego płynu, tyle, by osiągnąć lżejszą konsystencję. Musy owocowe pokroić w kostkę. Do szklanek nakładać po kilka kostek owocowych, nieco kokosowej śmietany i dekorować deser świeżymi owocami.

10 komentarzy:

  1. pyszny deser na niedzielne popołudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały, w sam raz na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, a takie galaretki z przetartych owoców są o niebo lepsze od tych kupnych z proszku. Narobiłaś mi ochoty na taki deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny deser, sama bym zjadła. I świetny blog - będę tutaj zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ślicznie to przygotowałaś, oczywiście od razu nabrałam ochoty na takie kostki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste, efektowne i urocze - czego chcieć więcej? ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysłowa ,pysznie wykombinowane.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha, ja galaretki przygotowywałam kiedyś z wyciśniętego soku owocowego, ale taka pulpa jest na pewno bardziej wartościowa :) pomysł na "śmietankę" super!

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!