wtorek, 13 stycznia 2015

szarlotka ze słonecznikową kruszonką


Szybka, chrupiąca i bardzo dobra. Kruszonka z pestkami słonecznika i płatkami owsianymi jest cudownie krucha. Myślę, że nie ma wielkiej konieczności przerabiania jabłek na mus, i że jeśli je po prostu zetrzemy na podpieczone ciasto, wzorem szarlotki sypanej, będzie równie smakowicie. A może nawet bardziej. A na pewno jeszcze szybciej.
Należy mieć:

500 g mąki
250 g cukru trzcinowego
kostkę bezmlecznej margaryny
łyżeczkę proszku do pieczenia
lodowatą wodę
po 1/2 szklanki pestek słonecznika i płatków owsianych
na farsz:
4 duże jabłka typu szara reneta
3-4 łyżki cukru
łyżeczkę cynamonu

Jabłka obrać, pokroić i uprażyć z cukrem, wanilią i cynamonem. Z mąki, cukru, margaryny i proszku do pieczenia wyrobić kruche ciasto, dodając tyle wody, by dało się zagnieść. Podzielić masę na dwie równe części. Jedną z nich wylepić blachę, wstawić do piekarnika, nagrzanego do 175 stopni (termoobieg) i podpiec przez 10 minut. Do drugiej połowy dodać pestki oraz płatki i wyrobić kruszonkę. Na podpieczone ciasto wyłożyć mus jabłkowy i posypać go kruszonką. Ponownie wstawić do piekarnika i piec, aż kruszonka nabierze złotego koloru, czyli około 20 minut.

25 komentarzy:

  1. Wow! Kiedyś jadłam z orzechową posypką, ale ta ze słonecznikiem bardzo kusząco przemawia do mnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. solidny kawałek na talerzu, to ja po proszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a na jakiej niepszenicznej mące wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewne na Mixie C i mieszance, o której piszę w zakładce "dobra dieta".

      Usuń
  4. Chcę,chcę...bardzo chcę takie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł z tym słonecznikiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda super, w sam raz na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Baaardzo mi się taka szarlotka podoba :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta kruszonka <3 Ciasto idealne! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Kusząca propozycja, dokładając filiżankę dobrej herbaty mamy pełnię szczęścia

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, z taką kruszonką musiała smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zajadałabym. Bardzo lubię szarlotkę. Ciekawa ta słonecznikowa posypka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. o matko... domowe, naaajlepsze <3 jak to ciacho wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ekstra pomysł z tą kruszonką, muszę taką zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam pyszności, a kruszonka rzeczywiście świetna!

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny pomysł z tą kruszonką. Ja często dodaję migdały, ale słonecznik teraz wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  16. O jej, kochamy wszelkie szarlotki ale ze słonecznikiem jeszcze nie próbowałyśmy! :D
    Wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. A Ty Pati jak zwykle kusisz, a mnie jak zwykle Kobito ślinka cieknie jak Cię odwiedzam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Chodzi za mną od kilku dni... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  19. Piecze się piecze. Najlepsze ciasto ever!

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!