czwartek, 15 stycznia 2015
schab z pieczarkami w bezmlecznym sosie "śmietanowym"
To jest bardzo smaczna potrawa, ale pamiętajcie, by małym dzieciom wyjąć z sosu
pieczarki - są dla nich zbyt ciężkostrawne. Grzyby dodadzą smaczku plastrom schabu
i to dziecinom musi na razie wystarczyć. Danie doskonale pasuje do kopytek lub makaronu
i surówki z marchwi albo kiszonych ogórków.
Weźmy:
6 plastrów schabu
8-10 pieczarek
mała cebula
2 łyżki masła klarowanego (lub oleju)
sól i pieprz do smaku
ok. 1/2 szklanki śmietanki roślinnej, np. ryżowej
łyżeczka skrobi kukurydzianej
Schab lekko rozbić, podsmażyć z obu stron, przełożyć do garnka, posolić i popieprzyć, podlać odrobią wody i dusić. Na tłuszczu po smażeniu mięsa zezłocić oczyszczone i pokrojone w kawałki grzyby oraz pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodać do mięsa i dusić wszystko razem, aż będzie miękkie, czyli ok. 30 minut. Na patelnię, na której smażył się schab oraz pieczarki z cebulą wlać śmietankę roztrzepaną z kukurydzianą skrobią. Zagotować i powstały sos przelać do garnka z mięsem. Wymieszać, doprawić i podawać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo smaczne danie,klasyka zawsze mile widziana:)
OdpowiedzUsuńmmmm pychotka!
OdpowiedzUsuńPychotka:-) Ja z grzybami robię karkówkę, ale pewnie następnym razem schab przygotuję:-) Fajnie też by pasował do szpecli:-)
OdpowiedzUsuńSos powstały m. in. ze schabu smażonego na maśle NIE jest wegański ani odrobinę. Jaki sens ma dodawanie tego przymiotnika do nazwy, skoro nie ma on nic wspólnego z potrawą? To jak jakby napisać "sos pieczarkowy", a w potrawie jest sos śmietanowy bez pieczarek :D
OdpowiedzUsuńBardzo słuszna uwaga, dziękuję! Mnie nie interesuje "wegańskość" potraw w sensie niemięsnym, tylko niemlecznym. Zaraz poprawię tytuł.
UsuńPysznie!.
OdpowiedzUsuńOstatnio odstawiłam nabiał i staram się odstawić gluten. Się zovbaczy jak mi wyjdzie. Powiedz mi czy próbowałaś tych produktów Rama co są np roślinna "śmietana do sosów, ubijania itp?
OdpowiedzUsuńJustInko! Z tym odstawianiem to nie jest takie hopsiup, właśnie piszę o tym artykuł do Vity. Jeśli nie masz konkretnych wskazań - nie rób tego. Chyba, że dobrze zbilansujesz dietę. To naprawdę nie są żarty :( A zamienniki to często głównie chemia. Dlatego cudaki typu śmietana owsiana najlepiej kupować eko, żeby skład był wporzo.
UsuńSos na bazie śmietanki ryżowej może być pyszny :) Jeszcze nie próbowałyśmy takiego produktu ale wszystko przed nami :)
OdpowiedzUsuńZaciekawiła mnie ta roślinna śmietanka, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda smacznie :D
OdpowiedzUsuńŚmetanka ryżowa, jestem ciekawa :)
OdpowiedzUsuńulala.. ale dobre mięsiwo! :D
OdpowiedzUsuńale z taką śmietanką nigdy jeszcze się nie spotkałam, poszperam na necie :)
mmm.... ale pysznie wygląda ten schab!
OdpowiedzUsuńnie chciałabyś przypadkiem zgłosić się do konkursu na moim blogu?
Tematem jest czekolada ;)
Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńWow! Super przepis!
OdpowiedzUsuń