Kurczak tikka był moim studenckim fast foodem. Przyjaciółka była pilotem wycieczek zagranicznych i przywoziła z Londynu różne cudeńka, także kulinarne. Dziś te "cudeńka" można kupić w każdym sklepie, nawet dyskontowym, ale w tamtych czasach, a były to czasy zaiste zamierzchłe, zdobycie słoika z gotowym sosem indyjskim nie było bułką z masłem. Latka lecą, świadomości przybywa, a studenckie sosy gotowe okazują się bardzo błe. No to domowa tikka. Najlepsza, oczywiście.
Przygotować należy:
2
podwójne filety z kurczaka bio
300
ml naturalnego jogurtu
2-3
łyżki mieszanki przypraw tikka
2
pomidory
małą cebulę
3-4 łyżki oleju
Wymieszać tikkę z jogurtem lub śmietanką roślinną. Filety pokroić w kostkę lub paski, wymieszać z marynatą i odstawić na kilka
godzin. Rozgrzać olej i zeszklić na nim pokrojoną w
drobną kostkę cebulę, a następnie dodać kurczaka razem z
marynatą. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki i
dorzucić do mięsa. Smażyć tikkę powoli, od czasu do czasu mieszając,
przez ok. 20 minut. Podawać z ryżem lub chlebkami naan.
Wygląda bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś sama ... wszystkie składniki mam oprócz najważniejszego przyprawy tikka :( jakbym ja miła to na pewno już bym to dnie robiła
OdpowiedzUsuńmniam! uwielbiam kurczaka Tikka masala!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :) Pycha!
OdpowiedzUsuńmniam! to mi smaku narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńCudowne, uwielbiam! :D
OdpowiedzUsuńPyszności... inaczej tego nie nazwę :)
OdpowiedzUsuńFajna, prosta wersja jednego z moich ulubionych dań :) choć ja przemyciłabym jeszcze co nieco ;)
OdpowiedzUsuńszybkie i proste danie! Jutro będzie dobry obiad :)
OdpowiedzUsuńOjej aż mi ślinka leci, lubię takie cuda :)
OdpowiedzUsuńkilka składników, a takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńJaka to przyprawa?gdzie można kupić lub jakie składniki dodać?
OdpowiedzUsuńJa z tego co pamiętam miałam ją chyba z lidla, ale wystarczy wrzucić w google "tikka masala", by zobaczyć wyniki odsyłające też do jakże wygodnych sklepów internetowych. Gotową tikkę to najbardziej lubię na przykłąd od Patak's.
Usuń