piątek, 2 stycznia 2015

krem z batatów


Przepis na ten krem znam z warsztatów w CookUp, tych samych, na których poznałam przepis na pyszniutkie krakersy a'la digestive. Krem jest wyśmienity i rozgrzewający. Zastanawiałam się, czym by tu alergikom zastąpić sok z pomarańczy i wyszło na to, że znakomicie się tu sprawdzi sok z granatów. W obu wersjach zupa jest warta grzechu.
Trzeba mieć:

500 ml bulionu warzywnego
ok. 300 g batatów
cebulę
sok wyciśnięty z pomarańczy (dla alergików: 1/2 szklanki soku z granatów)
2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
goździk
po szczypcie imbiru, kardamonu i cynamonu
sól i pieprz do smaku

Rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim pokrojone w kostkę bataty oraz posiekaną cebulę. Dodać przyprawy, a następnie zalać bulionem i gotować, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć goździk, dodać sok z pomarańczy lub granatów i zmiksować zupę na gładki krem. Podawać z grzankami.

21 komentarzy:

  1. To musi być pyszne! Na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  2. genialna konsystencja tego kremu! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapraszam na mojego nowego bloda, dopiero zaczynam więc bedę wdzieczna za zapoznanie przez Panią z materiałem ;) http://veggieappetizing.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś bataty były u mnie raz na ruski rok , ale od ostatniej Wielkanocy są w stałej sprzedaży ,a ten krem aż się do mnie uśmiecha , taki fajny

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, właśnie zjedliśmy dziś bataty, coś czuję, że jutro muszę kupić nowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam tego ziemniaka a krem wygląda zniewalająco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny kolor, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bataty w formie kremu i to nie słodkiego są boskie, przyznaję!
    Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm... takiego kremu jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapowiada się wspaniale :>

    OdpowiedzUsuń
  11. Już kilka razy przymierzałam się do zrobienia czegoś smacznego z batatów. Ale tylko na tym się skończyło. Zachęciłaś mnie swoim przepisem i kolorem zupy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa, z tymi przyprawami musiała smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na dodatek z sokiem z granatów będzie jeszcze bardziej korzystny dla naszego zdrowia - pomysłowa podmiana.

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł na zupę, więc ja pozwolę sobie zgrzeszyć myślą na razie, a czynem wkrótce ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mi jakoś nie podeszła na tych warsztatach, ale z sokiem z granata na pewno byłaby ciekawsza :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo ciekawie :) Za batatami akurat nie przepadam, ale w takiej wersji ich nie próbowałam, a wydaje mi się, że z takimi składnikami smakują super ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Już od jakiegoś czasu planuję zrobić krem z batatów i właśnie znalazłam wspaniałą inspirację. Krem bygląda bardzo apetycznie, a połączenie tych przypraw i soku wydaje się bardzo ciekawe. Chyba wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  18. super! znudziły mi się już bataty w formie frytek, trzeba w końcu coś innego z nich wyczarować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Robiłam, potwierdzam - pyszna i sycąca. Ale przyznam, że "smaku" nabrała dopiero następnego dnia - była o wiele lepsza niż zaraz po przyrządzeniu. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, dzięki, super, to będę ją robić "na jutro" :)

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!