Niezwykle smakowity bochen. Idealnie wilgotny i aromatyczny. Brzmi sexy? No, to do piekarników, NieAlergicy! Alergicy też do piekarników, bo przecież macie swój własny chleb z czarnuszką. Dodajcie przyprawy do ciasta, dodajcie też otrąb i nawet nie poczujecie różnicy, między jogurtowym, a jogurtu pozbawionym.
Należy mieć:
300 g mąki pszennej typ 650
200
g mąki żytniej typ 720
3
łyżki dowolnych otrąb
200
ml jogurtu
250
ml ciepłej wody
opakowanie
suchych drożdży
łyżkę czarnuszki
łyżkę soli
łyżeczkę cukru
Wszystkie składniki umieść w misce i wyrabiaj mikserem z hakami do ciasta przez ok. 5 minut. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je do formy i odstaw na 15 minut. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, wstaw chleb i piecz ok. 45 minut.
czarnuszka jest jedną z moich ulubionych przypraw :) niesamowity zapach roznosi się w domu podczas pieczenie :) Chlebek pięknie wygląda <3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Czarnuszkę uwielbiam, zwłaszcza w pieczywie :)
OdpowiedzUsuńtotalny odlot! pyszny chlebek!
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki dzisiaj na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńNajlepsza przyprawa do chlebka! A z taką ilością jogurtu jeszcze chleba nie piekłam, na pewno wypróbuję Pati
OdpowiedzUsuńPoproszę moją maszynę do chleba o wyrobienie ciasta hihi i upiekę korzystając z Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek, uwielbiam czarnuszkę w pieczywie, uważam że to najlepszy dodatek!
OdpowiedzUsuńPiękny!! :)
OdpowiedzUsuńJak z czarnuszką to już lubię ten chlebek.
OdpowiedzUsuń