sobota, 24 stycznia 2015

jogurtowy chleb z czarnuszką dla NieAlergika


Niezwykle smakowity bochen. Idealnie wilgotny i aromatyczny. Brzmi sexy? No, to do piekarników, NieAlergicy! Alergicy też do piekarników, bo przecież macie swój własny chleb z czarnuszką. Dodajcie przyprawy do ciasta, dodajcie też otrąb i nawet nie poczujecie różnicy, między jogurtowym, a jogurtu pozbawionym.
Należy mieć:

300 g mąki pszennej typ 650
200 g mąki żytniej typ 720
3 łyżki dowolnych otrąb
200 ml jogurtu
250 ml ciepłej wody
opakowanie suchych drożdży
łyżkę czarnuszki
łyżkę soli
łyżeczkę cukru

Wszystkie składniki umieść w misce i wyrabiaj mikserem z hakami do ciasta przez ok. 5 minut. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, przełóż je do formy i odstaw na 15 minut. Nagrzej piekarnik do 200 stopni, wstaw chleb i piecz ok. 45 minut.

9 komentarzy:

  1. czarnuszka jest jedną z moich ulubionych przypraw :) niesamowity zapach roznosi się w domu podczas pieczenie :) Chlebek pięknie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Czarnuszkę uwielbiam, zwłaszcza w pieczywie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. totalny odlot! pyszny chlebek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym taki dzisiaj na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsza przyprawa do chlebka! A z taką ilością jogurtu jeszcze chleba nie piekłam, na pewno wypróbuję Pati

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę moją maszynę do chleba o wyrobienie ciasta hihi i upiekę korzystając z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny chlebek, uwielbiam czarnuszkę w pieczywie, uważam że to najlepszy dodatek!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak z czarnuszką to już lubię ten chlebek.

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!